Mehke in puhaste velikonočne pince po receptu Leaneen

Značilen velikonočni kruh je priljubljena kuharska ustvarjalka Nina Kastelic oblikovala v manjše različice, da se lahko vsak jedec razveseli svoje mini pince.

Že veste, kateri kruh bo kraljeval na vaši velikonočni mizi? Prihodnji teden bomo z vami podelili kar tri vznemirljive recepte, ki smo jih testirali v kuhinji centra Kult 316. Tokrat pa je na vrsti izvrstna ideja izpod spretnih rok Nine Kastelic, znane pod ustvarjalnim imenom Leaneen. Pinca je značilen velikonočni kruh, ki se bo te dni pekel v marsikaterem gospodinjstvu. Da bo šlo brez zapletov, je naša kuharska prijateljica priskrbela popoln recept, namesto klasične predstavitve, pa je poskrbela za bolj moderne enoporcijske različice. Takšne, kot morajo biti: mehke, puhaste, ravno prav sladke, mlečne in bogatega okusa, za kar poskrbijo tudi maslo, rumenjaki, rum in vanilja.

Enoporcijske pince

Za kvasec

  • 180 ml mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • 25 g svežega kvasa

Za testo

  • 500 g moke
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 25 g vaniljeva sladkorja
  • 2 jajci M velikosti
  • 1 rumenjak
  • 3 žlice ruma
  • 50 g masla
  • 1/2 žličke soli

Za premaz

  • 1 jajce
  • 2 žlici mleka

Priprava

1. Mleko s sladkorjem segrejemo le toliko, da je rahlo toplo. Notri nadrobimo svež kvas, premešamo in pustimo 15 minut, da kvasovke opravijo svoje delo.

2. V večjo posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico stresemo oba sladkorja, dodamo jajci, rumenjak, rum in stopljeno maslo. Po zgornjem robu moke posujemo sol.

3. Dodamo še vzhajan kvas in začnemo z gnetenjem. Gnesti moramo 15 do 20 minut, da dobimo gladko in mehko kvašeno testo. Po potrebi lahko dodamo še žlico ali dve moke.

4. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček in ga pokritega s servetom vzhajamo dobro uro, da se količina podvoji.

5. Vzhajano testo razdelimo na šest enako težkih kosov. Iz vsakega kosa oblikujemo majhen čvrst hlebček oziroma kroglico. Najlažje jo oblikujemo tako, da testo na spodnji strani stisnemo skupaj, nato pa damo kroglico na pult, nanjo položimo dlan in krožimo, da postane njena površina čvrsta in gladka.

7. Oblikovane kroglice preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pokrijemo jih s servetom in vzhajamo še približno 45 minut.

8. Pečico segrejemo na 170 stopinj.

8. Vzhajane hlebčke premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali mleko, in na vrhu naredimo zareze.

9. Pince pečemo približno 25 minut. Ko so pečene, jih za 10 minut pokrijemo z vlažnim servetom (ki ne sme biti opran z dišečimi praški), da bodo še bolj mehke in puhaste.

Priporočamo še: Na testu: recept za kruh, ki ima več kot sedem milijonov ogledov

Recept in fotografije: Nina Kastelic

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed