Odprta Kuhinja

Ekspresni skutni zavitek

Pripravljen zelo hitro. (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Skutni zavitek s sadjem je lahko pripravljen izjemno hitro, sta prepričana prebrisana člana kuharskega dvojca Midva kuhava.

Čeprav vikend ponuja več časa za kuharske vragolije, ga je včasih bolj smotrno porabiti za kaj drugega kot pacanje kompleksnih sladic. Rešitev je lahko skutni zavitek, ki ga pripravimo z levo roko, spečemo pa z desno. Hitro ga pripravimo in hitro družno pospravimo. Kljub preprosti in hitri pripravi se ponaša z drznim nadevom iz skute, v katerega lahko natlačimo poljubno sadje.

Skutni zavitek

Zavitek

  • 250 g skute, žlica kisle smetane
  • 1 jajce
  • vrečka vanilin sladkorja
  • 2 žlici sladkorja
  • žlica limonovega soka
  • lupinica pol limone
  • žlička vaniljeve arome
  • zavitek listnatega testa
  • po želji poljubno sadje

Za povrh

  • mandljevi lističi
  • jajce
  • sladkor v prahu

Priprava

  1. Za nadev zmešamo vse sestavine, razen testa in sadja.

  2. Zavitek listnatega testa odvijemo in na spodnjem robu naredimo 3 cm dolga reza, ki ga delita na tretjine.
  3. Od vrha teh rezov zarežemo do spodnjega levega in desnega kota, da izrežemo dva pravokotna trikotnika.
  4. Na levi tretjini testa pod kotom zarežemo do roba na vsake 1–2 cm, da dobimo vzporedne trakove.
  5. Pod enakim kotom odrežemo zgornji levi kot testa.
  6. Postopek ponovimo še na desni tretjini, da dobimo nekakšno drevesce.
  7. Po srednji tretjini razmažemo skutni nadev.
  8. Po nadevu potresemo poljubno sadje.
  9. Spodnji rob testa zavihamo navzgor, nato pa čez srednji del izmenično prepognemo po en trak z leve in z desne strani, da se na sredini prepleteta.
  10. Preden prepognemo še zadnja trakova na vrhu zavitka, navzdol zavihamo še zgornji rob.
  11. Zavitek premažemo z razžvrkljanim jajcem, po njem pa potresemo mand­ljeve lističe.
  12. Pečemo ga 25–30 minut pri 200 stopinjah.
  13. Ko se zavitek po peki malce shladi, ga posujemo s sladkorjem v prahu.

image_alt
Sirniki – skutne palačinke brez kompliciranja

Datum Objave: 24.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

sladicelistnato testoskuta

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.