Odprta Kuhinja

Emona kocke

Odpri galerijo
A+   A-
Čista nostalgija. Bili so časi, ja, ko je bila to skoraj edina »javna« sladica.



Za velikost plošče 36 × 56 cm.

Sestavine


Orehovo testo
- 1 kg mletih orehov, 1 kg kristalnega sladkorja
- 200 ml beljakov, 30 g moke

Vaniljeva krema
- 350 g sladkorja, 250 g vaniljevega pudinga
- 250 g jajc, 1,5 l mleka, rum
- 50 g nasekljanih praženih orehov, 600 g maslene kreme
Obliv
- 1 kg jedilne čokolade, 500 g rastlinske maščobe

Priprava


1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Testo: mlete orehe, sladkor in beljake premešamo, dodamo moko in zgnetemo v testo. Ne gnetemo predolgo.

3. Testo razdelimo na tri enake dele. Vse tri razvaljamo v velikosti pekača. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Plast testa položimo na pekač in prepikamo z vilicami.

4. Pečemo pri 180 stopinjah 15 minut. Enako ponovimo s preostalim testom.

5. Krema: segrejemo mleko. Ko je mlačno, ga nekaj odvzamemo, preostalo zavremo.

6. Zmešamo sladkor, puding, jajca in malo mlačnega mleka in zlijemo v vrelo mleko. Kuhamo dve minuti.

7. Kuhan puding ohladimo, ga stepemo, da penasto naraste, nato primešamo pražene orehe, malo ruma in masleno kremo.

8. Prvo plast pečenega testa damo na dno pekača in nanjo namažemo polovico kreme. Na to položimo drugo plast testa in premažemo s preostalo kremo. Nanjo položimo zadnjo plast pečenega testa.

9. Pustimo čez noč, da se zmehča.

10. Obliv: čokolado in maščobo segrevamo in stopimo nad soparo. Oblijemo s čokoladnim oblivom in razrežemo na kocke.

Recept: Dijakinje in dijaki BIC Ljubljana
Dijakinje in dijaki BIC Ljubljana se bodo za svoj bodoči poklic odslej urili v novih prostorih: 150 dodatnih kvad­ratnih metrov bo, poleg že obstoječih delavnic, omogočalo tudi prijaznejši urnik, saj pouka ne bo več treba deliti še na popoldanski čas. Na svoj račun bodo prišli tudi udeleženci slaščičarskih tečajev. Novi prostori bodo omogočali izobraževanje za pripravo čokoladnih izdelkov, kot so pralineji in čokoladne skulpture, kar je bil v dosedanjih delavnicah zaradi vpliva vročine večji izziv.

Učiteljice praktičnega pouka pripravljajo tudi slaščičarske krožke, na katerih bodo dijakinje in dijaki na svojo željo lahko pridobili še dodatno znanje in veščine o čokoladnih skulpturah, tehnikah risanja na marcipan in sladkorne mase, izdelovanja in oblikovanja figuric in pripravi tako tradicionalnih kot sodobnih sladic.

Priporočamo: To so tri najboljše torte našega rojstnodnevnega natečaja

Fotografija: Tomo Jeseničnik
Datum Objave: 20.9.2019 ob 13:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: