Odprta Kuhinja

Energijske kroglice: sladki grižljaji so na mizi v manj kot pol ure

Odpri galerijo
A+   A-
V tej sladici ni nobenega izmed najpogostejših alergenov, ni mlečnih izdelkov, ne jajc, ne oreščkov in ne sladkorja.


Ko so se na neki dan napovedali obiski, mi je zmanjkalo idej za prigrizek, še manj navdiha je bilo za sladico. V mislih sem preletela različne variante in se na koncu odločila za mini sladico, ki je že dolgo nisem pripravljala. Izbor so narekovali bližajoči se zimski prazniki. Pomislila sem na sladico, ki te energijsko podpre in hkrati tudi zapelje v praznične občutke. Klasične energijske kroglice se zdijo morda dolgočasne, vendar so te čisto drugačne. Na hitro sem preletela sestavine. Potrebujem cimet, pomarančo in veliko mehkih medjol datljev, to so tisti veliki temni datlji, ki se kar topijo v ustih. Cimet in pomaranča sta zanesljiv par, kadar gre za zimske praznike. Oba grejeta in spodbujata dobro razpoloženje, cimet z okusom in pomaranča z barvo, oba prijetno dišita. V receptu se povežeta z datlji, kokosom in brusnicami.

Prva asociacija na nariban suh kokos so v mojem spominu biskvitne kocke, potunkane v čokolado in povaljane v naribanem kokosu. Sladica, ki ji ni primerjave. Vendar je bil moj obisk skoraj pred vrati, zato sem potrebovala sladico, ki bo pripravljena takoj in brez pečice. V receptu za energijski prigrizek sestavine streseš v sekljalnik, iz mase oblikuješ kroglice in že jih ponudiš. Polovico jih povaljam v kokosu in pol v brusnicah, zanimivi bi bili tudi nasekljani lešniki, vendar sem se želela povsem izogniti možnim alergenom. V tej sladici ni nobenega izmed najpogostejših alergenov, ni mlečnih izdelkov, ne jajc, ne oreščkov in ne sladkorja.

Kroglice v papirnatih modelčkih bi bile lahko tudi ideja za obdarovanje, darila iz domače kuhinje so vedno najbolj zaželena. Zložene v primerni škatlici bodo simpatično in okusno darilce, primerno tudi za tiste, ki ne marajo sladkorja ali se izogibajo oreščkom. Čeprav so temne, ni v njih niti kakava niti čokolade. Osnova so semena, pinjole in sončnice, sladkane so samo z datlji. Brusnice in kokos so bolj za okras, pa vendar brusnice potegnejo sladico na kislo, okus se poveže s pomarančo in energijska kroglica je nekako osvežilna. Tiste s kokosom so bolj nevtralne, prevlada meden okus datljev.

Presna sladica je bila v manj kot pol ure na mizi. Skuhali smo čaj in prižgali svečke na mizi. Vzdušje je bilo popolno, le obiskov ni bilo. Lepa reč, sladico smo jedli še naslednji dan.

Sladki grižljaji so na mizi v manj kot pol ure!

Energijske kroglice


Za 15 kosov.

  • 75 g sončničnih semen

  • 75 g pinjol

  • pol žličke cimeta

  • ščep fino mlete soli

  • 200 g medjol datljev

  • naribana lupina bio pomaranče

  • žlica pomarančnega soka


Poleg tega še

  • brusnice v prahu

  • nariban suh kokos


Priprava


1. Potrebujete mikser s S-rezili, da bodo sestavine sesekljane. Blender z običajnimi rezili za miksanje recimo smutija ne bo v redu, tudi kavni mlinček ne. Najprej zmeljite sončnična semena in pinjole. Semena bodo fino zmleta, na otip kot droben pesek.

2. Dodajte pomarančno lupino, sol in cimet. Na kratko zmiksajte.

3. Mehke medjol datlje izkoščičite in narežite na četrtine. Dodajte v mikser in vztrajajte, dokler zmore, da se začne zmes povezovati. Miksanje datljev naj ne traja predolgo, lahko ostanejo tudi v koščkih. Na koncu dodajte žlico pomarančnega soka. V mikserju ali ročno povežite testo s pomarančnim sokom. Precej bo odvisno od kakovosti datljev. Če so izrazito mehki, bo delo lažje. Pri bolj suhih bo morda treba počakati, da se navlažijo v pomarančnem soku, oziroma dodati še malo soka.

4. Iz lepo povezane mase med dlanmi oblikujte približno petnajst kroglic. Pol jih povaljajte v mletih brusnicah in pol v naribanem suhem kokosu. Na krožniku bodo rdeče in bele kroglice ustvarile zanimiv barvni kontrast.
Priporočamo še: Palačinka, ki ji pravimo babja jeza (VIDEO)
Datum Objave: 25.11.2022 ob 08:11

Več iz te teme:

energijske kroglicepresne kroglice

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja