Enostavni bagel sendviči

Kultno. Za slastne zajtrke ali malico na poti. Ti kruhki so preprosti za pripravo, okusni in drugačni od klasičnih žemljic. Brez jajc in mlečnih izdelkov. Za štiri kose.

Navdih za jedi pogosto iščeva v tujini in krajih, ki sva jih že obiskala. Tako sva čez lužo našla navdih za krofe in bagle – čeprav ti v resnici izvirajo iz Poljske. Bagli so namreč oblika kruha, ki se pri nas kar težko dobi, a nama sta okus in tekstura odlična, res sta nekaj posebnega. Ne drzneva se sicer kosati s pekovski mojstri in specializiranimi pekarnicami iz New Yorka, saj sva le navadna smrtnika s čisto povprečnimi kuharskimi sposobnostmi, a kot vse najine recepte sva tudi tega za bagle poenostavila, tako da si jih lahko privoščimo tudi tisti, ki v kuhinji nismo prav vešči. In to ravno prav za nedeljski brunch!

Originalno se kuhajo v vodi, in sicer približno 30 sekund na vsaki strani, kar ne vzame veliko časa. V zadnjih letih se pojavlja tudi metoda s paro, ampak se to izvede v pečici – v tem primeru preskočimo kuhanje in jih spečemo v parni pečici. Midva takšne pečice nimava, zato sva jih pripravila kar po tradicionalni metodi.

Sestavine

– 2 lončka moke
– žlička suhega kvasa
– ščepec soli, 3/4 lončka vode
– 1/2 lončka sojinega mleka
– posip iz semen (midva sva uporabila sezam in mak)

Za oblaganje
– sojin kremni sirček ali tofujev namaz
– avokado
– dimljeni losos ali pršut

Priprava

1. V skledi zamešamo moko, kvas, ščepec soli in vodo. Gnetemo, da dobimo voljno testo, in pustimo počivati 2 uri, da vzhaja na dvojno količino.

2. Pečico segrejemo na 190 stopinj, širok pekač obložimo s peki papirjem.

3. Ko testo naraste, ga vzamemo iz sklede, hitro pregnetemo in razdelimo na 4 kose. Vsakega oblikujemo v kroglo, ki jo na sredini s palcem preluknjamo, nato pa še malce raztegnemo. Pustimo počivati še 10 minut.

4. Ta čas pripravimo vodno kopel – zavremo širok lonec vode. V krop damo bagle in jih kuhamo približno 40 sekund, nato jih s penovko obrnemo in kuhamo še na drugi strani 40 sekund. Medtem bodo narasli.

5. Poberemo jih iz vode in odstavimo na pekač, obložen s peki papirjem.

6. S čopičem jih premažemo s sojinim mlekom, nato pa posujemo z izbranimi semeni, v tem primeru s sezamom in makom.

7. Postavimo jih v ogreto pečico in pečemo približno 25 minut, da se zlato rumeno obarvajo. Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki.

8. Ponudimo s kremnim sirčkom (ali vegansko različico), avokadom in dimljenim lososom ali pršutom.

Preberite še: VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom

Recept in fotografija: Vibrant plate

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed