Odprta Kuhinja

Espresso martini: recept za kavni napitek, ki si utira pot na vrh najbolj priljubljenih mešanih pijač

Espresso martini (Foto: Dejan_Dundjerski/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Znani kavni koktajl, ki počasi stopa v ospredje tudi pri nas, je nastal v osemdesetih letih minulega stoletja. Kako pa si ga lahko pripravimo doma?

Če ste bili v zadnjih časih kaj v novovalovskih kavarnah, ki se osredotočajo na skrbno izbrana kavna zrna, moderno pripravljene načine tega napitka in trendovske prigrizke, ste zagotovo opazili, da je tu nekje espresso martini. Ta koktajl smo še pred nekaj leti v slovenskih barih le stežka našli, zdaj pa si tudi pri nas počasi utira pot na vrh najbolj priljubljenih mešanih pijač.

Espresso martini je nastal v osemdesetih letih minulega stoletja v Londonu. Izumil ga je znani britanski barman Dick Brandsell; nekega dne je k njegovemu točilnemu pultu pristopil gost in mu naročil, naj mu nameša nekaj alkoholnega, kar ga bo zbudilo. Barman se je domislil kombinacije vodke, svežega espressa, kavnega sirupa ter sladkorja in tako je nastal sladko-grenki koktajl, sprva imenovan vodka espresso, a se to ime ni prijelo.

Na vrhniškem festivalu je v začetku meseca sodeloval svetovni prvak v pripravi kavnih koktajlov Rastislav Kasar. FOTO: Primož Hieng
Na vrhniškem festivalu je v začetku meseca sodeloval svetovni prvak v pripravi kavnih koktajlov Rastislav Kasar. FOTO: Primož Hieng

Zdaj ko se odpirajo novodobne kavarne, pa espresso martini, ki je po tradiciji okrašen s tremi kavnimi zrni, doživlja pravi preporod. Tako je ta koktajl, pripravljen malo drugače, postal značilna pijača slovaškega barmana in bariste Rastislava Kasarja, ki je v preteklosti delal tudi v Londonu, v začetku meseca pa je gostoval na vrhniškem Festivalu kave. »Kavni koktajli trenutno sicer niso v ospredju, je pa med tistimi, ki so najbolj priljubljeni, vsekakor espresso martini,« nam je povedal Kasar, ki je na svetovnih tekmovanjih osvojil številne nagrade.

Kevin Kos in espresso martini FOTO: Sašo Veber
Kevin Kos in espresso martini FOTO: Sašo Veber

Tudi brezkofeinski

Z njim se strinja slovenski barman Kevin Kos: »Po svetu je espresso martini že nekaj časa med priljubljenimi, pri nas je v vzponu.« Naš barman, ki mu na spletu sledi več tisoč oboževalcev, je pripravil posnetek priprave malo drugačnega espresso martinija: »V njem espresso nadomestim s cikorijo in želodovo kavo. Tako nastane koktajl brez kofeina.«

Ko že omenjamo kavo: v Mestnem muzeju bo ta konec tedna Ljubljana Coffee Festival. Prišlo bo več kot trideset strokovnjakov iz kavne industrije, med drugim uveljavljeni znanstveniki, lastniki pražarn in kavnih posestev ter vrhunski baristi, tam bo tudi svetovni zvezdnik James Hoffmann, ki ima na youtubu več kot dva milijona oboževalcev dobrih kavnih zgodb. 

Espresso martini, recept Kevina Kosa. (Foto: Sašo Veber)
Espresso martini, recept Kevina Kosa. (Foto: Sašo Veber)

Espresso martini

Tokratni recept je za polnoletne. »Ko pripravljaš ta koktajl, seveda potrebuješ dobre sestavine. Ker je poudarek na espressu, naj bo ta odličen, kajti dobra kava je vsekakor osnova za dober koktajl,« pravi Kevin Kos, slovenski barman, ki redno objavlja atraktivne posnetke mešanja koktajlov na spletu. Druga stvar, ki jo poudari, pa je, da v koktajl dodamo ščepec soli, podobno kot pri peki ali pripravi sladic. Zakaj? »Sol lepo poudari oziroma odpre sladke okuse.« 

Za 1 odraslo osebo.

  • 40 ml sveže pripravljenega espressa
  • 50 ml vodke
  • 25 ml kavnega likerja
  • 7,5 ml (dve žlički) sladkornega sirupa
  • ščepec soli

Priprava

Naštetim sestavinam dodamo led in dobro premešamo. To lahko storimo v mešalni posodi ali kozarcu (za vlaganje) s pokrovom. V kozarec za martini odlijemo koktajl, led zadržimo v mešalni posodi, in postrežemo. Po želji okrasimo s tremi zrni pražene kave.

Priporočamo še: 5 divjih sorodnic gojenih rastlin, ki jih nabiramo prav zdaj

Datum Objave: 20.9.2024 ob 07:09

Več iz te teme:

pijačakavaespressomartini

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.