Odprta Kuhinja

Fokača z rožmarinom

A+   A-
[caption id="attachment_15331" align="alignnone" width="1200"] Foto: Uroš Hočevar/Delo[/caption]Ste tudi vi v iskanju popolnega recepta za to pogačo?


Nastavek za testo


- 100 g bele moke, 100 ml tople vode
- 30 g kislega testa ali vrečka suhega kvasa

Testo


- 400 g bele moke, 2 žlički soli
- 50 ml oljčnega olja
- 400 ml tople vode
- šopek svežega rožmarina
- žlička grobe piranske soli
- žlica oljčnega olja za premaz

Priprava


1. Najprej naredimo nastavek: v večji skledi zmešamo 100 g bele moke, 30 g kislega testa ali vrečko suhega kvasa in 100 ml tople vode. Sestavine pomešamo in pustimo štiri ure.

2. Po tem času dodamo preostalo moko in vodo ter sol, dobro pregnetemo.

3. Ob rob nalijemo olje in na vsake pol ure dobro pregnetemo, najlažje tako, da testo večkrat pri robu dvignemo in zapognemo do sredine. Na začetku bo lepljivo, pri zadnjem, četrtem gnetenju pa mora biti gladko in prožno.

4. Fokačo prestavimo v dobro namaščen pekač in pustimo vzhajati na toplem dve uri (z navadnim kvasom le uro).

5. Pečico segrejemo na 250 stopinj, testo popikamo z vršički rožmarina, posujemo z grobo soljo in pečemo približno pol ure. Ko se malo ohladi, premažemo z oljčnim oljem.

Preberite še: Pica z bučnimi cvetovi in albuminsko skuto

Datum Objave: 9.7.2017 ob 07:07

Več iz te teme:

kruh

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja