FOTO: Preprost recept za izvrstno rižoto s škampi

Najboljša poletna rižota. Sploh, če nam recept zaupa izkušen kuhar.

»Rojen sem v Kopru, odraščal sem kakšna dva kilometra od tukaj,« se z jasnim primorskim naglasom predstavi Marjo Povšnar. Pred kratkim smo ga zmotili na delovnem mestu v hotelu Kempinski Palace Portorož, kjer je eden od glavnih kuharjev in vodja Restavracije Sophia. Ker že vse življenje pogleduje na morje, je kar nekako logično, da so morske jedi tiste, ki jih obvlada v nulo. Kot pravi, je morska hrana preprosta: »Žal pa marsikdo pri njeni pripravi preveč komplicira in jo tudi preveč obdeluje.« In tako je Marjo Povšnar, povsem brez kompliciranja, zapisal preprost recept za hitro pripravljeno jed in nam pomagal do izvrstne rižote s škampi.

Marjo Povšnar

Sestavine (za 4 osebe)

– 1 kg škampov
– 2 do 3 režnje česna
– 340 g riža carnaroli
– 80 g hladnega masla
– 1 l zelenjavne jušne osnove
– brizg ali dva brendija (lahko belega vina)
– parmezan grana padano
– 2 manjša paradižnika
– peteršilj
– malo oljčnega olja
– sol, poper

Priprava

1. Najprej očistimo škampe in prerežemo rep, da lahko odstranimo drobovino. Ponev segrejemo na srednje visoko temperaturo, dolijemo malo oljčnega olja in vanjo položimo škampe. Po približno 10 sekundah dodamo na drobno sesekljan strok česna in po petih sekundah zalijemo z brendijem (ali belim vinom). Nato zalijemo še z 1 dl zelenjavne osnove in kuhamo približno minuto.

2. Škampe odstranimo iz ponve in jih pokrijemo. V ponev damo riž carnaroli, posolimo s solnim cvetom, dolijemo zelenjavno osnovo po potrebi in na srednjem ognju kuhamo pokrito ter premešamo vsaki 2 minuti.

3. Medtem ko se riž kuha, zrežemo paradižnik na kockice. Ko je riž kuhan po našem okusu, ga odstavimo z ognja in vanj zamešamo na kocke narezano hladno maslo. Maslo naj se počasi raztopi med mešanjem. Dodamo še paradižnik in bolj staran grana padano: za dve jušni žlici ga bo dovolj.

4. Poskusimo in dodamo malenkost popra ter dosolimo s solnim cvetom po okusu. Če želite, lahko dodate tudi sveže nasekljan peteršilj. Postrežemo tako, da škampe položimo na vrh rižote. Za konec rahlo pokapamo s kakovostnim oljčnim oljem.

Preverite še: 10 hitrih in enostavnih jedi za na plažo
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed