Odprta Kuhinja

Francoska jabolčna torta

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Zanjo se ni treba delati Francoza, kajti pripravimo jo zelo hitro in enostavno. Rezultat je sočna, rahla in aromatična sladica.


Ko pomislimo na francoske sladice, se nam pocedijo sline. Ko pomislimo na pripravo francoskih sladic, se nam naježijo kocine. Francoska kulinarika je zloglasno kompleksna in težavna, kar še zlasti velja za njen sladki del. Kar dosti te mora biti v predpasniku, da se lotiš makronov, eklerjev, tudi na videz nedolžnih rogljičkov. Seveda pa obstajajo izjeme in na srečo spada tale prikupna jabolčna torta naravnost mednje.

Francoska jabolčna torta



  • 120 g moke

  • žlička pecilnega praška

  • ščepec soli

  • 120 g masla sobne temperature

  • 130 g rjavega sladkorja

  • vrečka vaniljevega sladkorja

  • 2 jajci

  • 3 žlice ruma

  • 4 manjša jabolka

  • 2 žlici sladkorja


Za postrežbo

  • stepena sladka smetana


Priprava


1. Maslo zasujemo z rjavim in vaniljevim sladkorjem, nato vse skupaj z mešalnikom penasto stepemo.

2. Dodamo jajci in rum ter premešamo.

3. V ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol.

4. Suhe sestavine primešamo k mokrim.

5. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na 1–2 cm velike koščke. Vmešamo v testo.

6. Na dno okroglega modela s snemljivim obodom premera 24 cm vpnemo list papirja za peko.

7. V pripravljeni pekač vlijemo testo in ga poravnamo.

8. Po vrhu posujemo 2 žlici sladkorja.

9. Torto pečemo 30–40 minut pri 180 stopinjah.

10. Kos torte postrežemo s stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.
ni podpisa
ni podpisa


Priporočamo še: Juha, ki ji pravijo penicilin italijanskih babic

Deloindom.si: Zakaj imeti ribo za hišnega ljubljenčka
Datum Objave: 3.10.2023 ob 08:10

Več iz te teme:

sladicajabolkajabolčna torta

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.