Gobov golaž

Čeprav zdaj ni sezona gob, si privoščimo krepak brezmesni golaž, lahko tudi iz gojenih šampinjonov.

Namesto govejega golaža ali piščančjega paprikaša si privoščimo gobovo jed, ki jo pripravimo na podoben način. Če v skrinji nimamo jurčkov, vzamemo šampinjone, v jed pa za še boljši okus in aromo dodamo nekaj ščepcev posušenih jurčkov, če jih imamo. Ker bomo dodali krompir, bo golaž ravno prav gost in krepak, da ga lahko ponudimo kot samostojno jed. Kuhamo počasi, na koncu lahko nekaj krompirja pretlačimo z vilicami, da bo jed še bolj gosta. Gobov golaž se bo prilegel v hladnih dneh, zlasti v času zapovedanega posta. Tudi sicer ne bo nič narobe, če meso tu in tam nadomestimo z drugimi sestavinami.

Sestavine za 4 osebe

– 500 g mešanih gob (lahko tudi samo šampinjoni)
– 3 krompirji
– 1 skodelica narezane rumene buče
– 2 korenčka
– 2 čebuli
– 3–4 stroke česna
– 1 lonček kisle smetane
– 1 dl suhega belega vina
– olje, sol, poper, lovorjev list, majaron, kumina, šopek peteršilja

Priprava

1. Na olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo in na kolobarje narezan korenček. Dodamo očiščene in na lističe narezane gobe ter strt česen. Premešamo in na hitro prepražimo, da česen zadiši.

2. Dodamo na kocke narezan krompir in bučo, zalijemo z vinom in dodamo začimbe. Zalijemo z vodo, toliko, da je vse pokrito. Kuhamo, dokler se krompir in buča ne zmehčata. Dodamo smetano, premešamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Preberite še: Prednosti in slabosti plinskega štedilnika

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed