Odprta Kuhinja

Gobova juha s krompirjem in slanino

Foto: Tamara Ružić
Odpri galerijo
A+   A-
Krepka, sezonska in takooo okusna!

 

 

Sestavine


- velika čebula, 3–4 stroki česna
- 20 g suhih jurčkov, 460 g svežih gob (beli in rjavi šampinjoni, jurčki)
- 600 g krompirja
- 2 žlički moke, sol, poper
- žlička dimljene mlete paprike
- ščepec (rjavega) sladkorja
- žlica svežega peteršilja
- malo suhega majarona, zelene, timijana, po pol do žličko vsakega
- lovorov list
- žlička jabolčnega kisa
- 70 g rezin dimljene slanine
- oljčno olje
- kisla smetana za serviranje

 

 

 

Priprava


1. Suhe jurčke za 20 minut namočimo v topli vodi. Nato jih odcedimo in nasekljamo na majhne koščke.

2. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke. Gobe narežemo na tanjše do srednje debele lističe.

3. V loncu segrejemo 0,5–0,75 dl oljčnega olja in dodamo gobe. Premešamo in jih v nekaj minutah rahlo zlato popečemo. Dodamo čebulo in pražimo, da se popolnoma zmehča, nato še česen in odcejene jurčke. Ogenj malo zmanjšamo, premešamo in samo na hitro popražimo, da česen zadiši.

4. Dodamo ščepec sladkorja, moko in dimljeno papriko ter premešamo, da paprika zadiši.

5. Dolijemo 2 litra vode in še enkrat rahlo premešamo. Nazadnje v juho dodamo krompir, malo nasekljanega svežega peteršilja, zeleno, majaron, timijan in lovorov list, sol, poper, bio mešanico začimb po okusu. Ogenj povečamo in pustimo, da zavre.

6. Ko zavre, ogenj malo zmanjšamo, lonec pokrijemo in kuhamo 30 minut. Nato vzamemo 3–4 zajemalke juhe, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom in vrnemo v lonec. Prilijemo kis in kuhamo še 5 minut. Juho po okusu solimo, popramo.

7. Ta čas v dobro segreti ponvi na nekaj kapljicah oljčnega olja hrustljavo popečemo rezine dimljene slanine. Postrežemo s koščki hrustljave slanine in žlico kisle smetane.

 

 

Poizkusite še: Božanski krofi z robidovo marmelado in jajčno kremo

 

Datum Objave: 13.10.2019 ob 16:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: