Odprta Kuhinja

Goveji jušni cmočki

A+   A-
Goveja juha je nedeljska prvakinja v težki kategoriji, velik delež njenega okusa pa gre na rovaš bočnika, stegna ali drugega kosa govedine. Nitkasto meso običajno prežvečimo ob srkanju juhe ali pa ga zbašemo v solato s kuhanim jajcem. Opisani načini uporabe tega slastnega mesa so povsem na mestu, ampak midva meniva, da spada kar nazaj v župo – v obliki ravno prav čvrstih in slastnih govejih cmočkov. Nudeljni, ribana kaša in zlate kroglice so lanski sneg.


Sestavine


- 250 g govejega mesa iz juhe
- žemlja
- 3 žlice drobtin
- manjša čebula
- 2 jajci
- žlička soli
- 2 žlici peteršilja
- 0,5 žličke timijana
- ščepec popra
- žlica olja, mleko

Priprava


1. Mesu odstranimo kost, kolagen in vezivno tkivo. Raztrgamo ga na manjše kose.

2. Meso postavimo v multipraktik in ga z dvema jajcema zmeljemo v paštetko.

3. Žemljo natrgamo in za 10 minut namočimo v mleku. Ožamemo jo in skupaj s soljo, poprom, peteršiljem in drobtinami primešamo k mesu.

4. Čebulo na drobno nasekljamo in jo na srednje močnem ognju pražimo na žlici olja, dokler ne začne rjaveti. Sveže popraženo primešamo k mesu.

5. Iz mase z dlanmi oblikujemo enakomerne kroglice, ki jih nato 3–4 minute kuhamo v slanem kropu (ne v juhi, da ne postane motna).

6. Od zdaj bo nedeljsko juho spremljal srdit boj za sleherni cmoček.
Poizkusite še: 5 odličnih receptov s čemažem
Datum Objave: 31.3.2019 ob 08:03

Več iz te teme:

juhe in enolončnicejuhacmočki

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.