Goveji ptički, spomin na stare čase

Ljubka, staromodna in popolna klasika.

Sestavine

  • 6 tankih govejih zrezkov
  • 6 rezin šunke, 6 rezin sira (gavda)
  • 6 jajc (trdo kuhana in olupljena)
  • 4 stroki česna, oljčno olje
  • 100 ml belega suhega vina
  • 150 ml jušne osnove
  • 2 žlici domače vegete
  • žlica masla, žlica moke
  • creme fraiche, limonova lupina

Priprava

1. Zrezke potolčemo z obeh strani. Na sredino položimo rezino šunke, nanjo rezino sira in jajce. Zvijemo v svaljek in zapremo z vseh strani z zobotrebci. Tako naredimo z vsemi zrezki, nato jih potresemo ali povaljamo v moki.

2. V ponev nalijemo malo olja in na srednje visoki temperaturi popečemo zrezke z vseh strani, nato dolijemo še vino, dodamo olupljene stroke česna in nekaj časa dušimo.

3. Dolijemo jušno osnovo, dodamo domačo vegeto in na srednji temperaturi pustimo približno 40 minut. Spremljamo in pogosto obrnemo.

4. Ko večina tekočine izhlapi, ptičke obračamo na vse strani, da se popečejo, nato jih iz ponve prestavimo na toplo, v ponev pa dodamo maslo, creme frai­che in žlico moke, razmešane v malo vode. Premešamo, da dobimo omako, naribamo limonovo lupinico, v ponev vrnemo ptičke in serviramo.

Namig: Ponudimo ob krompirju v oblicah z drobnjakovim namazom.

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed