Granadirmarš: pozabljena jed iz krompirja in testenin

Kaj je bolj prav, granadir ali granadirmarš? Včasih se je to jedlo vsaj enkrat na teden. Razlogi za priljubljenost tega recepta so bili nasitna kombinacija dveh škrobnatih sestavin, dostopnost, preprosta priprava in tradicija.

Mešanica krompirja in testenin je ponekod podobna pireju, drugod bolj praženemu krompirju, ki se je na krožniku po naključju srečal z makarončki. V mojem spominu je bolj prva različica, testenine pa so bile obvezno polžki. Vsekakor jed, ki je bila pogosto na mizi.

V naši družini imamo vsi radi besede in zato pogosto ustvarjamo nove, tako prilagojene, da pozabimo, da smo si jih izmislili. Pri nas tej jedi rečemo makaronmarš. Valilnik besed je čudovita stvar, ki naredi še tako vsakdanjo jed čisto posebno in jo uvrsti v družinsko izročilo.

Za slavnostno kosilo ob visokem jubileju rojstva najstarejšega člana družine smo zato izbrali prav makaronmarš. Komu bi se zdelo morda nenavadno, ampak slavljenec je to lepo pojasnil. Z leti, pravi, človek vedno manj potrebuje. Skromnost postane prava mera. On že ve, nabral jih je že nekaj čez devetdeset. Pogovor je takoj prešel na primerjavo starih in sodobnih časov. Ugotavljali smo, da pretirana potreba po presežkih ustvarja nove in nove želje, ki pa se ne morejo vedno izpolniti. Nujno je imeti cilj v življenju, kako ga dosežeš, pa je že druga stvar. Ni treba hiteti, bolje je biti stabilen, zmeren, pozoren in radoveden. Pravi, da ga resnično zanima, kam gre naš svet, zato z veseljem spremlja dogajanje in se mu nikamor ne mudi.

Pogovarjali smo se o koruznih žgancih njegove mladosti, ki so se svetili od zabele in tresli na žlici. O velikih hlebcih kruha, ki jih je gospodinja držala v naročju in rezala, o letih pomanjkanja in krivic, o njivah krompirja, pašnikih in gozdovih, iz katerih so pozimi vlekli hlode. O krasnem vinogradu in vinu, ki so ga dobro prodajali gostilničarjem v dolini. O vodnjaku, v katerega je padel petelin, in kako so ga rešili.

Ob zelenjavni juhi, makaronmaršu in solati z vrta je s kozarcem vina nazdravil letom, ki prihajajo. Potem je bila še sladica, ki jo mama speče za vsak večji praznik, to je orehova potica, ki ji pri nas rečemo kolač. Še ena izmed besed iz domačega valilnika. In ja, spet se je potrdila tista življenjska modrost, da ni tako pomembno, kako bogata je miza, ampak koliko srčnosti je okrog nje.

Kaj je bolj prav, granatir, granadir ali granadirmarš?

Krompir in makaroni

Za dva.

  • 300 g krompirja
  • 150 g srednje velikih testenin (na primer polžki)
  • čebula
  • sol in poper
  • olje

Priprava

1. Izberite bolj droben krompir približno enake velikosti. Operite ga in skuhajte v olupku. Z vilicami preverite, ali je kuhan, nato odcedite. Še toplega olupite in narežite na rezine.

2. V slani vodi skuhajte testenine, odcedite. Drobno nasekljajte čebulo in jo prepražite v široki ponvi, da rahlo porumeni. Z oljem kar radodarno.

3. Dodajte še topel narezan krompir in pražite, dokler se malo ne zapeče. Lahko ga močno mešate, da bo nastal neke vrste pire, ali pa bolj previdno, da ostane bolj v rezinah. Solite.

4. Dodajte dobro odcejene testenine, premešajte, dosolite, če je treba, in obilno popoprajte.

5. Ponudite s solato, najbolj gre s kumarično ali zeleno.

Priporočamo še: Džuveč riž: balkanska klasika malo drugače
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana