Gratinirani mlinci z dušenim rdečim zeljem

Z datlji in dišečimi začimbami.

Priprava: 5 minut, čas peke: 15–20 minut.

Sestavine

– 250 g kuhanih mlincev
– četrt glave rdečega zelja
– 4 datlji brez koščice
– sol, poper, krepak ščep mletih klinčkov, ščep cimeta, ščep pimenta, pol kozarca rdečega vina
– 3 jajca
– 1–2 dl sladke smetane

Priprava

1. Pečico vklopimo na 200 stopinj.

2. Rdeče zelje narežemo in stresemo v kozico. Pristavimo in začnemo dušiti. Datlje narežemo na drobne koščke.

3. Zelje solimo, popramo, sladkamo in zalijemo z vinom. Nad močnim ognjem kuhamo približno 5 minut, da se malce zmehča.

4. Kuhane mlince razkosamo in stresemo v pekač. Dodamo podušeno rdeče zelje.

5. Posebej v posodici zmešamo jajca in smetano, solimo in s prelivom polijemo sestavine v pekaču.

6. Pekač porinemo v segreto pečico za 15–20 minut. Zadnjih nekaj minut lahko vklopimo žar, da se zgornja plast hrustljavo zapeče.

7. Ponudimo kot samostojno jed s solato iz endivije in radiča s popečenimi kockami sira za žar in vloženim fižolom.

Različica: Namesto datljev vzemite rozine, med rdečim zeljem so okusne tudi suhe brusnice ali slive. Sladkost pri bolj kislem sadju popravite z žličko sladkorja.
Naredimo vnaprej: Skuhajte mlince in podušite rdeče zelje. Naslednji dan vse skupaj združite v pekaču, prelijte in specite.
Poizkusite še: Krompirjeve vrtnice s slanino

Fotografja: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana