
Za običajno velik pravokoten pekač.
Priprava: 10 minut; čas peke: 25–30 minut.
Sestavine
– 500 g mletega mesa
– manjša čebula
– 2 korenčka
– 125 g mlincev
– 5 jajc
– 2 dl kisle smetane
– sol, poper, origano, majaron
Priprava
1. Pečico vključimo na 200 stopinj. Zavremo vodo za mlince.
2. Mlince nalomimo v skledo in jih prelijemo s kropom. Pustimo jih namakati 5 minut.
3. Medtem čebulo drobno narežemo, korenček narežemo na kocke. Stresemo v ponev in skupaj z mletim mesom popražimo, da meso posivi. Solimo, popramo, začinimo z origanom in majaronom.
4. Zmehčane mlince odcedimo, grobo razkosamo in razporedimo po pravokotnem pekaču. Potresemo z mesom, ne prav zavzeto premešamo.
5. Posebej v posodici z metlico razžvrkljamo jajca s smetano. Solimo, popramo. Enakomerno prelijemo po mesu in mlincih v pekaču in porinemo v segreto pečico.
6. Pečemo 25–30 minut, da se jed primerno zapeče. Ponudimo z zeleno solato s praženim česnom.
Različica: Dodajte več zelenjave (cvetača, brokoli, zelje, grah …). Hudo lačni vzemite več mlincev (250 g).
Naredimo vnaprej: Meso popražimo, namočimo mlince. Vse naložimo v pekač. Naslednji dan le prelijemo in spečemo.
Ali ste vedeli: Mlince poznajo v mnogih deželah. Nekvašen kruh, a ne?
Naslovna fotografija: Krištof Koman