
Hitra marelična pita, ki pride prav, ko se na terasi pojavi nenajavljena druščina prijateljev.
Sestavine
– 12 do 15 marelic
– 300 g moke
– žlička pecilnega praška
– 150 g masla
– 120 g rjavega sladkorja (in še ena žlica, da posujemo)
– 1 jajce
– 2 žlici kisle smetane
– malo soli
Priprava
1. Marelice operemo, prerežemo na pol in jim odstranimo koščice.
2. V skledo natehtamo moko in vmešamo pecilni prašek ter sol. Dodamo hladno maslo, narezano na kockice, in ga med prsti razdrobimo v moko, da dobimo peskasto strukturo. Zatem dodamo jajce in smetano ter na hitro zgnetemo testo.
3. Razvaljamo ga na rahlo pomokani površini in preložimo v okrogel pekač za pito, ki smo ga premazali s koščkom masla. Povrhu razporedimo marelične polovičke, zatem pito posujemo z žlico rjavega sladkorja.
4. Pečemo približno 45 minut v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija.
5. Pita je najboljša, ko je še rahlo mlačna, krasna pa je tudi, ko se ohladi.
Fotografija: Špela Ankele