Hitra marelična pita

Hitra marelična pita, ki pride prav, ko se na terasi pojavi nenajavljena druščina prijateljev.

Sestavine

– 12 do 15 marelic
– 300 g moke
– žlička pecilnega praška
– 150 g masla
– 120 g rjavega sladkorja (in še ena žlica, da posujemo)
– 1 jajce
– 2 žlici kisle smetane
– malo soli

Priprava

1. Marelice operemo, prerežemo na pol in jim odstranimo koščice.

2. V skledo natehtamo moko in vmešamo pecilni prašek ter sol. Dodamo hladno maslo, narezano na kockice, in ga med prsti razdrobimo v moko, da dobimo peskasto strukturo. Zatem dodamo jajce in smetano ter na hitro zgnetemo testo.

3. Razvaljamo ga na rahlo pomokani površini in preložimo v okrogel pekač za pito, ki smo ga premazali s koščkom masla. Povrhu razporedimo marelične polovičke, zatem pito posujemo z žlico rjavega sladkorja.

4. Pečemo približno 45 minut v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija.

5. Pita je najboljša, ko je še rahlo mlačna, krasna pa je tudi, ko se ohladi.

Fotografija: Špela Ankele

Priporočamo še: Sočno jogurtovo poletno pecivo z marelicami
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed