Hitra marelična pita

Hitra marelična pita, ki pride prav, ko se na terasi pojavi nenajavljena druščina prijateljev.

Sestavine

– 12 do 15 marelic
– 300 g moke
– žlička pecilnega praška
– 150 g masla
– 120 g rjavega sladkorja (in še ena žlica, da posujemo)
– 1 jajce
– 2 žlici kisle smetane
– malo soli

Priprava

1. Marelice operemo, prerežemo na pol in jim odstranimo koščice.

2. V skledo natehtamo moko in vmešamo pecilni prašek ter sol. Dodamo hladno maslo, narezano na kockice, in ga med prsti razdrobimo v moko, da dobimo peskasto strukturo. Zatem dodamo jajce in smetano ter na hitro zgnetemo testo.

3. Razvaljamo ga na rahlo pomokani površini in preložimo v okrogel pekač za pito, ki smo ga premazali s koščkom masla. Povrhu razporedimo marelične polovičke, zatem pito posujemo z žlico rjavega sladkorja.

4. Pečemo približno 45 minut v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija.

5. Pita je najboljša, ko je še rahlo mlačna, krasna pa je tudi, ko se ohladi.

Fotografija: Špela Ankele

Priporočamo še: Sočno jogurtovo poletno pecivo z marelicami
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed