Hitre miške, ki jih naredimo kar iz starega kruha
Odpri galerijo
A+ A-
Varčen recept, ki se obnese tudi takrat, ko ni pustno obdobje. Miškam lahko v sezoni sadja dodamo borovnice ali maline, odlična pa bi bila tudi slana različica.
Italijani so narod z bogato zakladnico receptov, ki pridejo na vrsto v pustnem obdobju, zato smo po njihovih straneh pobrskali, kaj bi bilo zanimivega tudi za nas. V oči so nam padle varčne miške, v katerih porabimo ostanke kruha. Priporočajo belega, a v resnici se odlično obnese tudi kakšna druga vrsta.
Miške iz starega kruha
- 150 g starega mehkega kruha
- mleko ali voda
- 50 g sladkorja
- 80 g rozin, namočenih v rumu
- 1 jajce
- naribana lupina pomaranče
- 150 g moke
- žlička pecilnega praška
- olje za cvrtje
- kristalni sladkor ali sladkor v prahu za posip
Priprava
- Kruh natrgamo, ga damo v kozico, dolijemo mleko ali vodo, da prekrije kruh in počakamo, da se namoči.
- Kruh res dobro odcedimo, najbolje, da ga odtisnemo kar z rokami, in ga prestavimo v posodo. Nato dodamo sladkor, rozine, jajca, pomarančno lupinico in moko s pecilnim praškom ter vse skupaj pomešamo z vilicami.
- V veliko posodo, primerno za cvrtje, nalijemo olje – tega naj bo toliko, da bodo lahko miške plavale, sicer se bodo zažgale – in ga segrejemo. Ko se okoli ročaja kuhalnice prikažejo mehurčki, bo pravšnje temperature.
- Z dvema žlicama oblikujemo miške in jih odlagamo v vroče olje. Miške cvremo tako dolgo, da se napihnejo in postanejo zlato rjave barve.
- Odlagamo jih na papirnate brisačke, nato pa še tople povaljamo v kristalnem sladkorju ali pa jih posujemo s sladkorjem v prahu.
Namig: ko je sezona jagodičevja, lahko v maso namesto rozin vmešamo borovnice ali maline. Kdor ni za sladko, lahko sladkor izpusti in v zmes doda nasekljan pršut, parmezan ...
Priporočamo še: Iz te vrste testa bodo nastali božanski štruklji
Datum Objave: 30.1.2024 ob 12:01