Odprta Kuhinja

Hitre miške, ki jih naredimo kar iz starega kruha

Hitre miške, ki jih naredimo kar iz starega kruha (Foto: saraTM/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Varčen recept, ki se obnese tudi takrat, ko ni pustno obdobje. Miškam lahko v sezoni sadja dodamo borovnice ali maline, odlična pa bi bila tudi slana različica.

Italijani so narod z bogato zakladnico receptov, ki pridejo na vrsto v pustnem obdobju, zato smo po njihovih straneh pobrskali, kaj bi bilo zanimivega tudi za nas. V oči so nam padle varčne miške, v katerih porabimo ostanke kruha. Priporočajo belega, a v resnici se odlično obnese tudi kakšna druga vrsta.

Miške iz starega kruha

  • 150 g starega mehkega kruha
  • mleko ali voda
  • 50 g sladkorja
  • 80 g rozin, namočenih v rumu
  • 1 jajce
  • naribana lupina pomaranče
  • 150 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • olje za cvrtje
  • kristalni sladkor ali sladkor v prahu za posip

Priprava

  1. Kruh natrgamo, ga damo v kozico, dolijemo mleko ali vodo, da prekrije kruh in počakamo, da se namoči.
  2. Kruh res dobro odcedimo, najbolje, da ga odtisnemo kar z rokami, in ga prestavimo v posodo. Nato dodamo sladkor, rozine, jajca, pomarančno lupinico in moko s pecilnim praškom ter vse skupaj pomešamo z vilicami.
  3. V veliko posodo, primerno za cvrtje, nalijemo olje – tega naj bo toliko, da bodo lahko miške plavale, sicer se bodo zažgale – in ga segrejemo. Ko se okoli ročaja kuhalnice prikažejo mehurčki, bo pravšnje temperature.
  4. Z dvema žlicama oblikujemo miške in jih odlagamo v vroče olje. Miške cvremo tako dolgo, da se napihnejo in postanejo zlato rjave barve.
  5. Odlagamo jih na papirnate brisačke, nato pa še tople povaljamo v kristalnem sladkorju ali pa jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig: ko je sezona jagodičevja, lahko v maso namesto rozin vmešamo borovnice ali maline. Kdor ni za sladko, lahko sladkor izpusti in v zmes doda nasekljan pršut, parmezan ...

Priporočamo še: Iz te vrste testa bodo nastali božanski štruklji

Datum Objave: 30.1.2024 ob 12:01

Več iz te teme:

hitro in preprostopustkruh

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja