Hitre potičke brez vzhajanja
Odpri galerijo
A+ A-
Popoln recept za vse, ki niso za klasične in dolgotrajne recepte, temveč si želijo potico pripraviti po bolj enostavni poti.
Potičke brez vzhajanja
Za pekač velikosti 24 x 34 cm.
Testo
- 600 g bele moke
- vrečka suhega kvasa ali pol kocke svežega
- žlička sladkorja
- po 10 g (vrečka) pecilnega praška in vaniljevega sladkorja
- 50 g sladkorja
- žlička soli
- 60 g masla sobne temperature
- 300 g mlačnega mleka
- 2 jajci
- naribana lupina 1 bio limone
- zamašek ruma
Makov nadev
- 100 g mletega maka
- 50 g sladkorja
- 80 g vročega mleka
- pol žličke mletega cimeta
- zamašek ruma
Orehov nadev
- 120 g mletih orehov
- 50 g sladkorja
- 70 g mleka
- za noževo konico klinčkov
- zamašek ruma
Marmeladni nadev I
- 130 g goste slivove marmelade (domača ali Podravka)
- za noževo konico mletega cimeta
- 80 g mletih mandljev
Marmeladni nadev II
- 130 g goste slivove marmelade
- 80 g mletih orehov
- za noževo konico mletega cimeta
Premaz
- jajce
- žlička mleka
Priprava
1. Zmešamo sestavine za makov in ločeno za orehov nadev. Marmelado pomešamo s cimetom in polovico mletih orehov oz. mandljev; preostalo polovico orehov oz. mandljev posujemo po marmeladnem namazu (zaradi lažjega zvijanja testa).
2. Pripravimo testo: mleko segrejemo, da bo mlačno. Kvas raztopimo v 50 ml mlačnega mleka, ki mu dodamo žličko sladkorja.
3. V skodelici segrejemo maslo (ga ne raztopimo).
4. Moko stresemo v posodo. Na sredini naredimo jamico, kamor vlijemo vzhajan kvasec in mleko. Pomešamo z nekaj moke v gosto pasto.
5. Na moko ob robu posode damo sol, sladkor, vaniljev sladkor, naribano limonino lupino in jajci. Zmešamo z električnim mešalnikom, nato pa ob mešanju dodamo še pecilni prašek, rum in maslo ter gnetemo tako dolgo, da testo postane povsem gladko.
6. Testo razdelimo na 4 enako velike dele, ki jih oblikujemo v krogle. Vsak del takoj, brez vzhajanja, tanko razvaljamo v pravokotnik velikosti 25 x 30 cm, ga premažemo z ustreznim nadevom, tesno zvijemo in položimo v pekač.
7. Papir za peko, na katerega polagamo potičke, gubamo tako, da se posamezne potičke ne stikajo med seboj. Sega naj precej visoko.
8. Potičke premažemo s stepenim jajcem, ki smo mu dodali mleko, nato pa jih do dna na gosto prebodemo z leseno palčko.
9. Pekač brez vzhajanja potičk postavimo v hladno pečico, vključimo na 190 stopinj in pečemo brez ventilacije 45 minut.
10. Pečene potičke vzamemo iz pečice. Počakamo 15 minut, da se malo ohladijo v pekaču, nato jih previdno prestavimo na rešetko, kjer naj se popolnoma ohladijo.
Namig: Marta Krašovec uporablja moko Farina Universal.
Z nekaterimi ljudmi je pa res užitek sodelovati. Marta Krašovec nas je zares navdušila z recepti, ki smo jih odkrili na njeni spletni strani Marta's Cookbook.
Priporočamo še: Čudoviti pirhi, pobarvani s pomočjo sode bikarbone
Fotografije: Voranc Vogel
Datum Objave: 3.4.2023 ob 08:04