Hitri jabolčni polžki brez kvasa
Odpri galerijo
A+ A-
Prišel je čas v letu, ko brez tega ne zdržimo več ...
Izredno sočne in mehke jabolčne rolice s cimetom, katerih skrivnost se skriva v testu, ki je pripravljeno s kremnim sirom. Izognili smo se uporabi kvasa, namesto tega pa uporabili pecilni prašek, ki poskrbi, da je posladek na mizi en, dva, tri!
Polžki brez kvasa
Testo
- 300 g navadne gladke moke
- žlica pecilnega praška
- 1/2 žličke sode bikarbone
- ščep soli
- 50 g sladkorja
- 100 ml mleka
- žlička tekoče vanilje
- 150 g kremnega sira ali rikote
- 80 ml olja
Nadev
- 800 g jabolk
- sok 1 limone
- 30 g masla
- 50 g rjavega sladkorja
- 1,5 žličke cimeta
- 1/4 žličke mletega kardamoma
Preliv
- po 2 žlici kremnega sira in sladkorja v prahu
- žlica masla
- 2–3 žlice mleka
- žlička tekoče vanilje
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pekač dobro namastimo ali obložimo s papirjem za peko.
2. Jabolka olupimo, narežemo na majhne kocke in z limonovim sokom dušimo nekaj minut. Pazimo, da ostanejo čvrsta. Odstavimo, ohladimo in čez čas odlijemo sok, ki so ga spustila.
3. Pripravimo testo: presejani moki dodamo pecilni prašek, sladkor raztopimo v mlačnem mleku in ga dolijemo k moki, dodamo še kremni sir in na koncu olje ter zgnetemo gladko testo.
4. Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v kvadrat s stranicama 30 cm. Premažemo ga z maslom, posujemo s sladkorjem, cimetom in kardamomom ter na koncu enakomerno potresemo z odcejenimi jabolki.
5. Zvijemo v štrukelj in ga narežemo na 5 cm debele kose, ki jih razporedimo v pekač.
6. Pečemo 30 minut oziroma dokler polžki ne postanejo nežno zlato rjavi.
7. Ohladimo jih do mlačnega in prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo v gladko fino zmes. Najbolje je, da so sobne temperature, saj se tako izognemo grudicam. Lahko pa polžke preprosto potresemo le s sladkorjem v prahu.
Priporočamo še: Zrolani čupavci, ki se kar topijo v ustih
Datum Objave: 8.11.2021 ob 13:11