Odprta Kuhinja

Hitri jabolčni polžki brez kvasa

Odpri galerijo
A+   A-
Prišel je čas v letu, ko brez tega ne zdržimo več ...



Izredno sočne in mehke jabolčne rolice s cimetom, katerih skrivnost se skriva v testu, ki je pripravljeno s kremnim sirom. Izognili smo se uporabi kvasa, namesto tega pa uporabili pecilni prašek, ki poskrbi, da je posladek na mizi en, dva, tri!

Polžki brez kvasa


Testo

  • 300 g navadne gladke moke

  • žlica pecilnega praška

  • 1/2 žličke sode bikarbone

  • ščep soli

  • 50 g sladkorja

  • 100 ml mleka

  • žlička tekoče vanilje

  • 150 g kremnega sira ali rikote

  • 80 ml olja


Nadev

  • 800 g jabolk

  • sok 1 limone

  • 30 g masla

  • 50 g rjavega sladkorja

  • 1,5 žličke cimeta

  • 1/4 žličke mletega kardamoma


Preliv

  • po 2 žlici kremnega sira in sladkorja v prahu

  • žlica masla

  • 2–3 žlice mleka

  • žlička tekoče vanilje


Priprava


1. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pekač dobro namastimo ali obložimo s papirjem za peko.

2. Jabolka olupimo, narežemo na majhne kocke in z limonovim sokom dušimo nekaj minut. Pazimo, da ostanejo čvrsta. Odstavimo, ohladimo in čez čas odlijemo sok, ki so ga spustila.

3. Pripravimo testo: presejani moki dodamo pecilni prašek, sladkor raztopimo v mlačnem mleku in ga dolijemo k moki, dodamo še kremni sir in na koncu olje ter zgnetemo gladko testo.

4. Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v kvadrat s stranicama 30 cm. Premažemo ga z maslom, posujemo s sladkorjem, cimetom in kardamomom ter na koncu enakomerno potresemo z odcejenimi jabolki.

5. Zvijemo v štrukelj in ga narežemo na 5 cm debele kose, ki jih razporedimo v pekač.

6. Pečemo 30 minut oziroma dokler polžki ne postanejo nežno zlato rjavi.

7. Ohladimo jih do mlačnega in prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo v gladko fino zmes. Najbolje je, da so sobne temperature, saj se tako izognemo grudicam. Lahko pa polžke preprosto potresemo le s sladkorjem v prahu.
Priporočamo še: Zrolani čupavci, ki se kar topijo v ustih
Datum Objave: 8.11.2021 ob 13:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: