Hitro umami kosilo s piščancem in brokolijem
Morda najprej spomnimo, kaj umami sploh je. Gre za tako imenovani peti okus, ki ga lahko občutimo poleg sladkega, slanega, kislega in grenkega. Odkrili so ga šele leta 2002, v resnici pa gre za popolno harmonijo okusov, ki v nas vzbudi prav posebno zadovoljstvo. Za umami še posebej pogosto slišimo v azijski in fuzijski kulinariki, pričaramo pa ga lahko tudi na domačem krožniku. Enak okus imajo glutamati, zato jih uporabljamo kot ojačevalce okusa.
Tokrat bomo brbončice prebudili s precej enostavno jedjo, ki vam bo kljub preprostosti v veliko zadovoljstvo. Je enostavna za pripravo, hkrati pa vsebuje vse komponente, da bomo po obroku prijetno siti in zadovoljni. V glavni vlogi bosta nastopila piščanec in brokoli, zraven pa bomo postregli riž. Umami bomo izzvali z dodatkom kombinacije sojine omake, sezamovega olja in ostrigine omake, koruzni škrob pa bo poskrbel, da bo meso zares izjemno mehko.
Za pripravo celotnega kosila bomo potrebovali manj kot pol ure, prepričani pa smo, da bo ta jed postala stalnica na vašem poletnem tedenskem meniju.
Sestavine
- 700 g piščančjih prsi
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 beljak
- žlica vode
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
Omaka
- 180 ml piščančje jušne osnove ali vode
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici ostrigine omake
- 1 žlička sezamovega olja
- 1 žlica belega kisa
- 2 žlici koruznega škroba
- 1/2 žličke sladkorja
- 1/2 žličke črnega popra
- 5 skodelic brokolijevih cvetkov
- 2 žlici avokadovega olja
- 4 stroki česna
- 3 žlice svežega ingverja
- 3 mlade čebule
- beli ali rjavi riž
Priprava
- Piščanca narežemo na trakce in položimo v skledo skupaj s preostalimi sestavinami za marinado. Vse skupaj zmešamo, pokrijemo in mariniramo v hladilniku vsaj 30 minut, še bolje dan pred pripravo kosila.
- Nato zmešamo sestavine za omako in jih postavimo na stran. Zavremo lonec osoljene vode in blanširamo brokoli v kropu približno eno minuto, nato ga odcedimo in postavimo na stran.
- V veliki ponvi ali voku, segretem na srednje visoko temperaturo, pražimo mariniranega piščanca na žlici avokadovega olja, dokler ni zapečen, nato ga odstranimo iz ponve.
- Dodamo še eno žlico avokadovega olja, česen in ingver ter pražimo eno minuto, dokler ne zadiši.
- Nato dodamo še brokoli in pražimo dve do tri minute, dokler ni pripravljen na zob.
- Dodamo še sestavine za omako in vse skupaj pražimo nekaj minut, da se omaka zgosti.
- V ponev vrnemo še piščanca in mlado čebulo ter vse skupaj pražimo kakšno minuto, da se okusi lepo povežejo.
- Postrežemo ob porciji riža.