Hot cross buns po Jamiejevem receptu
Odpri galerijo
A+ A-
Slastne bombetke za velikonočni zajtrk.
Priprava 10 minut, čas vzhajanja skupaj 2 uri; čas peke 20–25 minut
Sestavine
- 2 vrečki suhega ali kocka svežega kvasa, 3 dl mleka
- 500 g namenske moke za kvašeno testo
- žlička soli, žlička mletega cimeta, žlička muškatnega oreška
- žlica mešanice začimb za medenjake
- 50 g sladkorja, 50 g masla, veliko jajce
- 100 g sočnega suhega sadja po okusu (rozine, korinte, marelice, brusnice)
Premaz
- 3 žlice medu
Priprava
1. Iz presejane moke, soli, kvasa, raztopljenega masla, začimb, jajca, sladkorja in mleka zgnetemo mehko kvašeno testo in ga pustimo vzhajati na toplem uro do uro in pol, da naraste na dvojno velikost. Pokrijemo ga z vlažno krpo, da res dobro naraste.
2. Medtem namočimo suho sadje v rumu ali vodi.
3. V vzhajano testo stresemo namočeno suho sadje in na hitro pregnetemo.
4. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Velik pekač namastimo ali obložimo s papirjem.
5. Testo razdelimo na 12 kosov, vsakega oblikujemo v kroglico. Zložimo jih na pekač, pokrijemo z vlažnim prtičem in pustimo vzhajati 30 minut, da dvojno narastejo.
6. Medtem v posodici zmešamo 2 žlici moke in 4 žlice vode v gosto mešanico. Nalijemo jo v vrečko.
7. Vzhajane bombetke narahlo sploščimo, nato vrečki odrežemo vogalček in nabrizgamo na bombetke mokast križ.
8. Pekač porinemo v segreto pečico za 15–20 minut, da nežno porjavijo.
9. Pečene vzamemo iz pečice, jih preložimo na mrežico in porjavele dele takoj premažemo z medom.
Opomba: To ni sladica, ampak sladkast kruh kot naša pinca, ki jo ponudite ob šunki in hrenu.
Priporočamo še: VIDEO: Velikonočni kruh, ki bo osvojil vaše srce
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 13.4.2019 ob 11:04