Hrustljavo pečen mlad krompir

S cvetovi kapucinke in skledo solate. To je vse, kar potrebujete za ta krasen obrok.

Moj tokratni izziv so cvetovi kapucinke, ki sem jih dodala eni najbolj priljubljenih jedi tega časa, mlademu krompirju. Užitni so listi, popki in cvetovi. Po okusu spominjajo na kapre in jim tudi rečejo kapucinske kapre.

Na vrtu so se kapucinke lepo razbohotile. Plezajo z visoke grede in zavzemajo bližnji skalnjak, nadaljujejo na travnik. Očitno je njihovo leto, morda so za njihovo rast ugodne zvezdne postavitve ali kaj podobnega. Skratka, na našem vrtu je vse sončno oranžno rumeno, na stotine cvetov. Tako bujne so in kipijo od življenja, da sem jim prepustila gredo. Bila je nekam zanemarjena, to pa kapucinkam najbolj ustreza. Manj ko skrbiš zanje, bolj uspevajo. Poleg ognjiča so najbolj zaželene pomočnice, predvsem za lene vrtnarje. Odlične so za zeleno gnojenje, korenine kapucink odganjajo škodljivce, celo polže in uši. Razmišljam, da bi jih posadila pod vedno ušivo jablano.

Začela sem raziskovati: vrtna lepotica izvira iz Peruja in raste v vlažnih polsenčnih gozdovih kot razplezalka. Je nevsiljiva zdraviteljica, za tiste, ki poznajo njene odlike. Pomirja, krepi, čisti, razkužuje. Povrhu je lepa, okusna in ugodno vpliva na vrt. Zakaj tega nisem prej vedela? Premagala sem cvetne zadržke v kuhinji in začela cvetove kapucink sramežljivo dodajati kot okras na krožniku in kmalu tudi kar med zeleno solato. Na vsak vrt kapucinka!

Pečen mlad krompir

Sestavine za 2 osebi.

  • kilogram mladega krompirja
  • sol
  • krhka poletna solata
  • olje in kis
  • cvetovi kapucinke

Priprava

1. Mladega krompirja ni treba lupiti, še posebno za ta recept ne. Dobro ga operete in podrgnete s prsti, da odstopi, kar gre zlahka stran. Majhni krompirčki ostanejo celi, večje narežete na polovičke ali četrtine po dolgem.

2. Medtem že vre slana voda, na hitro jih pokuhajte (ko voda znova zavre, kuhajte še tri minute) in odcedite. Krompir pustite na cedilu, da bo res brez tekočine.

3. Radodarno naoljite pekač in ga za deset minut postavite v pečico, vključeno na 200 stopinj.

4. Zdaj boste potrebovali rokavice in primerno podlago, da boste nanjo postavili vroč pekač. V pekač stresite dobro odcejen krompir in pecite približno 40 minut. Vmes ga enkrat ali dvakrat premešajte.

5. Ponudite s skledo solate in cvetovi kapucinke.

Priporočamo še: Kultne jedi: baklava
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana