Odprta Kuhinja

Istrska enolončnica

Odpri galerijo
A+   A-
Za najmanj 10 oseb.


Sestavine


- 300 g suhega rjavega fižola
- 300 g suhe čičerike
- nekaj lovorjevih listov
- 200 g čebule
- 200 g pora
- 500 g korenja (pol rumenega, pol rdečega)
- koleraba
- zelena
- koromač
- debel gomolj sladkega krompirja ali kos rumene buče
- 1 l paradižnikove omake
- 200 g vložene koruze
- sol in poper
- 100 ml oljčnega olja
- 500 g testenin (fužev ali nalomljenih širokih rezancev)

Priprava


1. Fižol in čičeriko čez noč ločeno namočimo. Zjutraj ju prav tako ločeno skuhamo. Fižolu dodamo lovorjeve liste. Čičerike ne solimo.

2. Čebulo in por nasekljamo, drugo zelenjavo narežemo na manjše kocke, primerne velikosti za na žlico.

3. Pripravimo večji lonec, v katerem bomo kuhali mineštro. Segrejemo olje in pri blagi temperaturi pražimo čebulo, da se zmehča, dodamo por, korenček, kolerabo in zeleno. Nasekljamo tudi liste zelene. Solimo in pražimo nekaj minut, nato zalijemo z vodo in pokrito kuhamo. Čez čas dodamo koromač, sladek krompir ali bučo. Ko se zelenjava zmehča, a ostane še čvrsta, zlijemo v lonec kuhano čičeriko in fižol s tekočino vred. Odstranimo lovorjeve liste in del juhe zmešamo ter vrnemo v lonec. Dodamo odcejeno koruzo in paradižnikovo mezgo ter pokuhamo.

4. Mineštro lahko skuhamo vnaprej, le testenine dodamo, preden jo postrežemo. Skuhamo jih posebej v slani vodi in odcedimo. Tekočino prihranimo in z njo razredčimo mineštro, če je treba.

5. Ponudimo z domačim kruhom in oljčnim oljem, s katerim si vsak sam na krožniku pokaplja mineštro.
Priporočamo: To so tri najboljše torte našega rojstnodnevnega natečaja

Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 30.10.2018 ob 07:10

Več iz te teme:

juhe in enolončniceenolončnicakoruzafižolmineštra

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja