Odprta Kuhinja

Italijanska omaka za testenine iz sestavine, s katero je gotovo še niste pripravili

Testenine s krompirjem. (Foto: Mariha-kitchen/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Krompir in testenine se ne znajdejo pogosto na istem krožniku, v resnici pa so lahko odličen par in izredno hitro pripravljeno kosilo.

Zakaj so testenine tako priljubljene, gotovo vemo. Ne le, da so izjemno okusne in raznovrstne, ampak so tudi izjemno hitro pripravljene. In danes na seznam vseh različic jedi, ki jih lahko z njimi pripravimo, dodajamo še recept za omako, ki je pripravljena iz le nekaj sestavin, njena glavna sestavina pa je precej nenavadna. 

Pripravljamo namreč omako za testenine, katere v glavni vlogi nastopa krompir. Iz teh škrobnatih gomoljev namreč lahko naredimo izjemno kremasto omako svilnate teksture, nevtralni okus pa obogatimo z dodatkom slanine. Italijani tej jedi pravijo pasta con crema di patate, torej pašta s kremo iz krompirja.

A preden nadaljujemo, se spomnimo, da imamo tudi Slovenci podobno jed, ki je bila nekoč zelo pogosto na mizi. Menda vsaj enkrat na teden. Razlogi za priljubljenost tega recepta so bili nasitna kombinacija dveh škrobnatih sestavin, dostopnost, preprosta priprava in tradicija. Kdo se spomni granadirmarša? Recept najdete TUKAJ.

Karbonara, ki je to samo na videz

Vrnimo se na italijansko različico. Na prvi pogled je jed precej podobna karbonari in tudi po okusu bi jo lahko uvrstili med veje podobnega družinskega drevesa. A seveda boste že ob prvem grižljaju občutili razliko. Tako kot pri karbonari je okus tudi tukaj precej odvisen od izbire sira in vrste slanine. Če imate na zalogi pekorino in guanciale (slanina iz najboljšega dela svinjskih ličnic), bo jed zagotovo izvrstna. No, tudi domača slanina ne bo zaostajala.

Skratka, če ste takole na hitro do te jedi nekoliko skeptični, priporočamo, da jo poskusite. Ne bo vam namreč vzela veliko časa, najverjetneje pa imate prav vse sestavine že doma na zalogi. Kaj novega pa je tako ali tako vedno vredno poskusiti, kajne?

Sestavine

  • 250 g testenine
  • 2 krompirja
  • pest sesekljane slanine
  • pest ribanega sira pekorino
  • sol in poper

Priprava

  1. Krompir olupimo in narežemo na majhne kose ter ga v slani vodi skuhamo do mehke teksture. V drugem loncu skuhamo testenie na zob. 
  2. Krompirju z nekaj žlicami vode, v kateri se je kuhal, dodamo sir in s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladke teksture. Solimo in popramo. 
  3. V ponvi prepražimo slanino, zraven dodamo kuhane testenine in vse skupaj prelijemo s krompirjevo kremo. Dobro premešamo in nemudoma postrežemo. 

Priporočamo še: Domači krompirjevi njoki, kot jih kuhajo na vinskem posestvu v Goriških brdih

 

Datum Objave: 23.10.2024 ob 08:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: