Odprta Kuhinja

Izvrstne goveje ličnice s čebulno omako

Slo., Markišavci, 3.12.2019, Restavracija Kodila je domača gostilna in steak house, foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
A+   A-
Goveje ličnice v družbi čebulne omake in vina so odlična mesna jed, ki je lahko središče prazničnega ali nedeljskega jedilnika, za katerega ne boste odšteli veliko denarja.


Sestavine za 4–6 oseb



  • 900 g govejih ličnic

  • 200 g slanine (narezane na tanke palčke)

  • groba sol


Omaka

  • 1 por

  • 2 čebuli

  • 5 šalotk

  • 4 stroki česna

  • 2 dl suhega rdečega vina

  • 1 l mesne ali zelenjavne jušne osnove


Testenine

  • 500 g širokih rezancev (tagliatelle)

  • malo rastlinskega olja

  • sol in sveže mlet poper

  • nariban parmezan


Priprava


1. Meso vzamemo iz hladilnika in ga natremo z grobo soljo. Potem počakamo, da se ogreje na sobno temperaturo.

2. Goveje ličnice po dolžini razrežemo na polovico in jih operemo. Česen olupimo in ga na tanko nasekljamo. Por operemo in razrežemo na tanke rezine (julienne), na tanko narežemo tudi olupljeno čebulo in šalotko. Na tanke palčke narežemo še slanino in jo na deski odrinemo proč od zelenjave.

3. Vzamemo ponev z debelim dnom in jo dobro segrejemo. Z rastlinskim oljem pokapamo goveje ličnice in jih zelo previdno položimo v vročo ponev. Meso lepo opečemo z vseh strani, pri čemer lahko dodamo nekaj olja.

4. Ko se goveje ličnice zlato rjavo zapečejo, jih preložimo na krožnik, takoj zatem pa v ponev položimo slanino in jo popražimo, da postane hrustljava. Zatem dodamo nasekljano čebulo, por, šalotko in česen in vse skupaj lepo popražimo. Nato v ponev vrnemo goveje ličnice in zalijemo z rdečim vinom.

5. Kuhamo toliko časa, da polovica vina izhlapi, potem pa prilijemo toliko jušne osnove, da pokrije meso. Zavremo, zatem zmanjšamo temperaturo, da omaka nežno brbota, in pokrijemo. Na rahlem ognju dušimo dve uri in pol, da se meso lepo zmehča.

6. Ko je meso kuhano, ga še enkrat vzamemo iz ponve in umaknemo na krožnik.

7. V ponvi imamo zdaj samo omako. Na srednji temperaturi jo kuhamo tako dolgo, da se zgosti. Poskusimo jo, dodamo sol in poper in potem v ponev vrnemo goveje ličnice, da se bodo na nizki temperaturi še malo pogrele, medtem ko bomo pripravili testenine.

8. Te skuhamo v slanem kropu, tako da sledimo navodilom na embalaži. Potem jih odcedimo in razporedimo na krožnik. Nanje položimo goveje ličnice in dodamo omako. Sledi samo še pika na i: jed posujemo s sveže naribanim parmezanom!
Priporočamo še: VIDEO: Čokoladni kolač s kremnim polnilom

Recept: Daniel Sukič, Šunkarna Kodila
Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 13.1.2020 ob 07:01

Več iz te teme:

mesne jedigovedinaomakagoveje ličnice

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.