Jabolčna grmada, ki naravnost osreči

Polna skleda sreče! Ni drugih besed, ki bi lahko opisale radost ob zajemanju z žlico iz kupčka, v katerem se izmenjujejo z rumom prepojen biskvit, jabolčni puding, rozine, orehi in smetana.

Za dva globoka krožnika s tremi plastmi ali klasično skledo, v kateri se izmenja štiri do šest tankih plasti biskvita, ki smo jih spekli v modelu s premerom 20 do 24 cm. Lahko pa uporabimo tudi pravokoten pekač. To ni sladica, ki bi se bahala s popolnostjo in enakomernimi linijami, zato jo preprosto prilagodite posodi, ki jo imate.

Priporočamo še: Noro okusen domači puding iz grozdja

Jabolčna grmada

  • 100 g rozin
  • 100 ml ruma

Biskvit

  • 6 jajc
  • 200 g sladkorja
  • 6 žlic vode
  • 200 g moke
  • zavitek pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 2 žlici kakava

Puding

  • 300 ml mleka
  • zavitek praška za vaniljev puding
  • 3 žlice sladkorja
  • 700 g jabolčne čežane
  • pol žličke muškatnega oreščka

Drugo

  • voda
  • 100 g grobo mletih orehov
  • sladka smetana za stepanje

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pripravimo dva okrogla pekača: dno obložimo s papirjem za peko, obod namastimo.

2. Rozine prelijemo z rumom.

3. Jajca ločimo. Beljake čvrsto stepemo s sladkorjem. Med mešanjem pri najmanjši hitrosti dodamo rumenjake z vodo in enakomerno umešamo.

4. Zdaj ročno primešamo še moko s pecilnim praškom in soljo.

5. Polovico prelijemo v pekač, drugi polovici pa dodamo kakav, premešamo in prelijemo v drugi pekač. Potisnemo v pečico za približno 25 minut.

6. Pečena biskvita osvobodimo pekačev in ohladimo na rešetki. Nato ju tri­krat prerežemo, da dobimo tri plasti. Če ste uporabili večji pekač, ju boste prerezali samo dvakrat.

7. Skuhamo puding: prašek za puding zmešamo s sladkorjem in 8 žlicami mleka. Preostalo mleko zlijemo v kozico, dodamo jabolčno čežano in muškatni orešček. Ko zavre, prilijemo pudingovo mešanico in vse skupaj kuhamo še kakšni 2 minuti, da se malce zgosti.

8. Rozine odcedimo, rum pa zmešamo s še trikrat toliko vode. Sladko smetano stepemo.

9. Vzamemo skledo ali drugo posodo, v kateri bomo zložili grmado. Plast biskvita dobro napojimo z mešanico ruma in vode, premažemo z delom pudinga, posujemo z rozinami in orehi ter prekrijemo z drugo plastjo biskvita. Tako delamo, dokler ne porabimo vseh sestavin, končamo pa s stepeno sladko smetano.

10. Po želji lahko okrasimo z grobo nasek­ljanimi orehi in čokolado.

11. Sladico postavimo v hladilnik, najbolje kar čez noč, da se dobro prepoji.

12. Za postrežbo zajemamo kar z žlico ali manjšo zajemalko.

Deloindom.si: Tako rešite zažgano posodo
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed