Jabolčna torta z limonovo kremo

Sladka in pregrešna, a z malce svežine, kot jo z nižjimi temperaturami prinaša jesen.

Sestavine

Testo
– 160 g masla, 2 veliki jajci
– 180 g sladkorja (lahko rjavega)
– 270 g moke, žlička sode, žlička pecilnega
– ščep vsake od začimb: cimet, klinčki, kardamom, sol
– 4 olupljena jabolka (najraje elstar)

Limonova krema
– 3 beljaki
– 1 limona (najboljše so velike z debelo lupino)
– 20 dag sladkorja
– 250 g masla

Priprava

1. Penasto umešamo maslo, jajca, sladkor, dodamo dve naribani jabolki in dve jabolki, narezani na majhne kocke. Na koncu dodamo še pomešane suhe sestavine.

2. Pečemo v modelu premera 24 cm na 170–180 °C približno 40 minut.

3. Tri beljake stepite v sneg.

4. Skuhamo sirup iz 20 dag sladkorja in soka ene velike limone ter žličke vode. Vrel sirup čisto počasi vlivamo na stepene beljake in mešamo. Ko se beljaki ohladijo, jih narahlo zmešamo z zelo mehkim in penasto umešanim maslom. (Dobro je pokusiti sirup, saj tudi limone niso vse enako kisle, in po potrebi dodati še malo sladkorja.)

5. Ohlajeno torto prerežemo, bogato namažemo, pokrijemo in nato celo premažemo s preostankom kreme. Okrasimo po navdihu.

Namig: Najboljša je seveda, ko malo »odleži«. Pred postrežbo naj se ogreje na sobno temperaturo.

Recept: Lada Obranovič
Fotografija: Blaž Samec

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed