Jabolčni štrudelj s skutnim vlečenim testom
Odpri galerijo
A+ A-
Prav ste prebrali, vlečeno testo je pripravljeno s skuto, v nadevu pa so jabolka.
Vlečeno testo s skuto
- 500 g moke
- 500 g skute
- 30–40 g masla (na sobni temperaturi)
- 1 ščepec soli
Nadev
- približno 2 kg jabolk
- malo mletega cimeta
- malo naribane limonine lupinice
- vaniljev sladkor
- nekaj žlic drobtin
- ne pozabimo na malo moke (ko razvaljamo), kos papirja za peko
Priprava
1. Sestavine za testo združimo v skledi in zgnetemo z rokami. Oblikujemo 4 hlebčke in jih prestavimo v hladilnik za vsaj dve uri. Ko ga vzamemo iz hladilnika, naj nekaj časa počaka na sobni temperaturi, preden ga zvaljamo na rahlo pomokani površini. »Tu je treba biti previden, saj testo ne sme biti preveč hladno niti ne preveč toplo – ko je ravno pravšnje temperature, iz njega lahko naredimo najlepši zavitek,« pravi izkušena kuharica.
2. Na razvaljano testo razporedimo naribana jabolka, potresemo z mletim cimetom, naribano limonino lupinico in žlico ali dvema drobtin (teh ne prepražimo). Zavijemo v štrukelj, preložimo na pekač, pokrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, nekako 45 minut oziroma toliko časa, da je štrudelj nared.
Sommelierka Mira Šemić k zavitku priporoča polsuho ali polsladko belo vino pozne trgatve.
Priporočamo še: Tako se lahko znajdete, ko vam zmanjka tablet za pomivalni stroj
Datum Objave: 12.9.2022 ob 08:09