Odprta Kuhinja

Jagodni daiquiri: le nekaj sestavin, pa tako imeniten koktajl

Jagodni daiquiri: le nekaj sestavin, pa tako imeniten koktajl (Foto: Blaž Samec)
Odpri galerijo
A+   A-
Daiquiriji spadajo med najbolj znamenite koktajle.

»My Mojito in La Bodeguita. My Daiquiri in El Floridita«, v prevodu: »Moj mojito v Bodeguiti, moj daiquiri v Floriditi,« je zapisal Ernest Hemingway, zagotovo človek, ki ima veliko zaslugo za prepoznavnost teh vrst koktajlov v svetu. V El Floriditi, kjer je med bivanjem na Kubi prebil večji del časa in popil kar nekaj daiquirijev, še zdaj pred šankom stoji njegov kip. Za nastanek te pijače pa moramo pogledati globlje v preteklost. Mornarji so že v 17. stoletju pili podobno mešanico za preprečevanje skorbuta na ladjah. Vodnik za točaje (The Bartender's Guide) iz leta 1862 na strani 59 omenja Santa Cruz sour, ki je sour z rumom. Ameriški rudarski inženir Jennings Cox pa je tisti, ki mu za koktajl dodeljujejo največje zasluge. Med bivanjem v Santiagu de Cuba, v času špansko-ameriške vojne, je menda izumil in napisal recepturo koktajla s tem imenom. Daiquiri naj bi bil poimenovan po vasici blizu Santiaga de Cuba, kjer je bil Cox nadzornik v rudniku železa.

Jagodni daiquiri

Tako sta nam ga pripravila Boštjan Humski, ki na BIC Ljubljana predava barmanstvo, in študentka Lara Šoštar Pribožič.

  • 45 ml belega ruma
  • 30 ml sladkornega sirupa
  • 22,5 ml sveže stisnjenega limetinega soka
  • 5 jagod (svežih ali zamrznjenih)

Sladkorni sirup

  • 250 g vode
  • 250 g sladkorja

Dekoracija

  • pol jagode

Priprava

  1. Pripravimo sladkorni sirup: sladkor in vodo mešano toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Prelijemo v steklenico in hranimo v hladilniku, kaka dva tedna. Sirupa se porabi malo, tako da nam bo ta zaloga trajala zelo dolgo, lahko ga naredimo tudi manj, pomembno je, da sta voda in sladkor v enakem razmerju.
  2. Koktajl: vse sestavine odmerimo v električni mešalnik. Če uporabljamo sveže jagode, dodamo 5 kock ledu, če pa uporabimo zamrznjene, lahko nadaljujemo brez ledu. Vse dobro zmešamo do gladkega in nalijemo v coupe kozarec – nizek in širok.
  3. Dekoriramo s polovičko jagode in svežo meto …

Namig: Namesto jagod lahko uporabimo sveže maline, breskve, melono … Sladkosti sadja lahko prilagodimo količino sladkornega sirupa.

 

 

Datum Objave: 25.6.2024 ob 08:06

Več iz te teme:

pijačajagodni daiquirikoktajl

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.