Jajca na oko: kako doseči popoln rumenjak

Pri jajcih na oko nas vedno zanima stanje rumenjaka. Med poznavalci je obveljalo, da mora biti ta še tekoč, nekako tako, da ga lahko zarežemo z nožem in se pri tem razlije. Neli Selan nam je pokazala trik, ki tudi zahteva nekaj ročne spretnosti in ga prej nismo poznali, daje pa odličen končni rezultat.

Jajca na oko z ocvirki

  • 2 jajci
  • za ene vilice ocvirkov v masti
  • sol, poper

Mast raztopimo, ocvirke le segrejemo

V manjšo ponvico damo ocvirke z mastjo in na srednje močnem ognju segrevamo, da se mast stopi in razporedi po ponvici. Če imamo suhe ocvirke, najprej damo vanjo maščobo, nato ocvirke. Ocvirke zgolj ogrejemo, saj so že ocvrti – če ji predolgo cvremo še za jajca, postanejo trdi.

Večjo količino jajc najprej ubijemo v skodelico

Ubijemo jajci in ju dodamo v ponvico. Če gre za večjo količino, jih ubijemo v skledico in vse naenkrat stresemo v ponvico, sicer se lahko zgodi, da bodo pečena zelo neenakomerno: prvo jajce, ki smo ga ubili v ponev, preveč, zadnje premalo.

Prvi način priprave

Če želimo jajčka, ki bodo zelo lepa na pogled in z žarečim rumenjakom, gremo z enim rogljem vilic natančno ob robu rumenjaka in videli bomo, da smo razdrli ovojnico, ki ga obdaja. To z vilicami previdno posnamemo z rumenjaka in potisnemo ob njegov rob, kjer se bo pekla naprej s preostalim beljakom. Posolimo – zelo zadržano, ker so slani že ocvirki – in popramo ter postrežemo, ko je rumenjak znotraj še tekoč, po vrhu pa nekoliko strjen. Postopek lahko pohitrimo tako, da jajci polivamo z vročo maščobo.

Drugi način priprave

Ko jajčki ubijemo v ponvico, jo pokrijemo s prozorno pokrovko in ves čas spremljamo napredek. Ko ovojnica na rumenjakih zakrkne, pri čemer so ti pod njo še vedno videti tekoči, nemudoma odstavimo in ponudimo.

To kuhanje je bilo zelo zanimivo, se nam zdi, tudi za Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana, s katerima se vsak mesec posvetimo receptom, ki jih mora poznati vsak mlad kuhar (ali pa starejši, ki bi rad osvežil znanje). Fotografija: Črt Piksi
Priporočamo še: Popolna omleta: tudi tisto, česar v receptu večinoma ne povedo

Naslovna fotografija: Mateusz Siuta/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana