Jajca po škotsko

Za štiri lačne in prav spodobno jed.

Priprava: 5 minut, čas cvrtja: 5 minut za vsako serijo.

Sestavine

– 4 trdo kuhana jajca (pirhi)
– moka, drobtine, jajce za panado
– olje za cvrtje, strok česna
– 440-500 g mletega svinjskega mesa
– 10 g soli, 1 g mletega popra
– začimbe po lastnem okusu

Priprava

1. Česen res drobno sesekljamo. Meso začinimo s soljo, poprom in česnom (in začimbami po lastnem okusu), z rokami krepko premešamo in prihranimo.

2. Trdo kuhana jajca olupimo.

3. Pripravimo si tri posodice: z moko, z razžvrkljanim jajcem, v zadnjo damo drobtine.

4. Meso razdelimo na 4 dele. Vsakega oblikujemo v polpeto in ga sploščimo.

5. Olupljeno jajce najprej povaljamo v moki, nato ga postavimo na sredino mesne polpete in ga enakomerno povsem ovijemo z mesom. Povaljamo med dlanmi, da dobimo lepo kroglico, nato jo povaljamo v moki, jajcu in nazadnje v drobtinah. Tako naredimo še s preostalimi jajci.

6. Olje v kozici segrejemo na 160 stopinj in v njem ocvremo panirana jajca; med cvrtjem jih enkrat obrnemo in sem in tja polijemo z vročim oljem. Cvremo jih približno 4 minute, nato odcedimo na servieti.

7. Škotska jajca ponudimo topla ali hladna, najbolje s solato.

Opomba: Že res, da bi moral biti rumenjak še malce mehak in bi se na krožniku lepo razlil, ko bi kroglico prerezali … kdaj drugič. Tokrat porabljamo presežek pirhov.
Nasveti: Poprosite mesarja, da vam svinjino dvakrat zmelje. Tako ne bo nikakršnih težav pri ovijanju jajca. Za povprečno veliko jajce potrebujete dobrih 100 g mesne zmesi. Česen za začinjanje mesa res drobno sesekljajte ali uporabite suhi česen v prahu iz trgovine. Na kilogram mesa vzemite gram suhega česna; zaradi večje količine zmes potemni, pravijo v mesariji, kjer so mi izdali recept za začinjanje. To je tudi osnovni recept za pleskavice ali pečenice: na 1 kg mesa gre še 20 g soli in 2 g mletega popra. Preverjeno.
Različice: Vam ni do cvrtja? Panirane kroglice razporedite po pekaču in postavite v segreto pečico. Pri 200 stopinjah boste potrebovali 25 minut, da bo jed gotova. Navadne krušne drobtine zamenjajte z mešanico drobtin in drobno mletih semen, ovsenih kosmičev in podobno. Namesto jajca v panadi uporabite mešanico moke in vode, v kateri povaljate mesno kroglico, nato vse skupaj še v drobtinah.
Poizkusite še: Ponev z mlado špinačo in čičeriko

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed