Jajca po škotsko

Za štiri lačne in prav spodobno jed, ki jo lahko vzamemo tudi na izlet.

Če boste delali jajca po škotsko, poprosite mesarja, da vam svinjino dvakrat zmelje. Tako ne bo nikakršnih težav pri ovijanju jajca. Za povprečno veliko jajce potrebujete dobrih 100 g mesne zmesi. Česen za začinjanje mesa res drobno sesekljajte ali uporabite suhi česen v prahu iz trgovine. Na kilogram mesa vzemite gram suhega česna; zaradi večje količine zmes potemni, pravijo v mesariji, kjer so mi izdali recept za začinjanje. To je tudi osnovni recept za pleskavice ali pečenice: na 1 kg mesa gre še 20 g soli in 2 g mletega popra. Preverjeno.

Različice

Vam ni do cvrtja? Panirane kroglice razporedite po pekaču in postavite v segreto pečico. Pri 200 stopinjah boste potrebovali 25 minut, da bo jed gotova. Navadne krušne drobtine zamenjajte z mešanico drobtin in drobno mletih semen, ovsenih kosmičev in podobno. Namesto jajca v panadi uporabite mešanico moke in vode, v kateri povaljate mesno kroglico, nato vse skupaj še v drobtinah.

Priprava: 5 minut, čas cvrtja: 5 minut za vsako serijo.

Sestavine

– 4 trdo kuhana jajca (pirhi)
– moka, drobtine, jajce za panado
– olje za cvrtje, strok česna
– 440-500 g mletega svinjskega mesa
– 10 g soli, 1 g mletega popra
– začimbe po lastnem okusu

Priprava

1. Česen res drobno sesekljamo. Meso začinimo s soljo, poprom in česnom (in začimbami po lastnem okusu), z rokami krepko premešamo in prihranimo.

2. Trdo kuhana jajca olupimo.

3. Pripravimo si tri posodice: z moko, z razžvrkljanim jajcem, v zadnjo damo drobtine.

4. Meso razdelimo na 4 dele. Vsakega oblikujemo v polpeto in ga sploščimo.

5. Olupljeno jajce najprej povaljamo v moki, nato ga postavimo na sredino mesne polpete in ga enakomerno povsem ovijemo z mesom. Povaljamo med dlanmi, da dobimo lepo kroglico, nato jo povaljamo v moki, jajcu in nazadnje v drobtinah. Tako naredimo še s preostalimi jajci.

6. Olje v kozici segrejemo na 160 stopinj in v njem ocvremo panirana jajca; med cvrtjem jih enkrat obrnemo in sem in tja polijemo z vročim oljem. Cvremo jih približno 4 minute, nato odcedimo na servieti.

7. Škotska jajca ponudimo topla ali hladna, najbolje s solato.

Poizkusite še: Ponev z mlado špinačo in čičeriko

Fotografija: mikafotostok/Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana