Japonski mlečni kruhki

Da, imajo naš palec, obrnjen navzgor!

Sestavine

Predtesto (tangzhong)

  • 3 žlice vode
  • 3 žlice mleka
  • 2 žlici bele moke
  • Testo
  • 300 g bele moke tip 500
  • 2 žlici mleka v prahu
  • 50 g sladkorja
  • žlička soli
  • žlica suhega kvasa
  • 1,1 dl polnomastnega mleka
  • veliko jajce
  • 4 žlice masla (sobna temperatura)

Priprava

1. Najprej pripravimo pasto tangzhong: v manjšo ponvico damo vse sestavine in jih med stalnim mešanjem segrevamo. Potrudimo se, da ni nobenih grudic. Kuhamo 3–5 minut, dokler se pasta ne zgosti toliko, da ostane črta, če po dnu ponvice povlečemo z ročajem kuhalnice. Pasto potem preložimo v novo skledico in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

2. Začnemo pripravljati glavno testo: ohlajeni tangzhong pomešamo s sestavinami za testo in gnetemo, ročno ali z mešalnikom, da dobimo sijoče, prožno testo. Preložimo ga v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo pri miru uro do uro in pol: testo bo vzhajalo, vendar ne toliko, kot smo vajeni, torej najbrž ne na dvojni volumen.

3. Potem ga preložimo na rahlo pomokan pult, razdelimo na 8 enakih kosov in vsakega oblikujemo v kroglico.

4. Pripravimo okrogel pekač premera okrog 20 cm, vanj razporedimo kroglice in jih pokrite znova vzhajamo približno uro, da postanejo puhaste in lahke.

5. Pečico medtem segrejmo na 180 stopinj Celzija: kroglice premažemo z mešanico jajca in vode (veliko jajce in žlica vode) in pečemo 25 do 30 minut oziroma do primerne privlačne barve.

6. V pekaču jih pustimo še približno 10 minut, nato jih prestavimo na rešetko in popolnoma ohladimo.

Preberite še: Na testu: Kruhi, mehki in puhasti kot oblaček

Fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed