
Krompirjevi polpeti so prava poslastica, ki jo lahko zelo hitro in preprosto pripravimo. Sploh takrat, ko nam je ostalo kaj pireja.
Krompirjeve polpete lahko pripravimo iz kuhanega ali surovega krompirja. Tega naribamo in pustimo stati, da izloči tekočino. Potem ga ožamemo in zmešamo v polpete. Če tega ne naredimo, bodo premehki in se lahko zgodi, da bodo kar razpadli. Polpete iz surovega krompirja moramo cvreti nekoliko dlje, primešamo pa mu lahko tudi drugo naribano zelenjavo. Imenitni so tudi iz kuhanega krompirja, v ta namen pa lahko porabimo tudi krompir, ki smo ga po nesreči razkuhali.
Krompirjevi polpeti
Za 4 osebe.
- 1 kg krompirja
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 jajci
- 2–3 žlice moke
- 1 žlica drobtin
- sol, poper, olje
- 1 žlica kisle smetane
Priprava
1. Krompir operemo in skuhamo v slani vodi. Nekoliko ohladimo, olupimo in pretlačimo z vilicami.
2. Korenje in čebulo olupimo in naribamo ter stresemo na krompir.
3. Dodamo jajca, kislo smetano, solimo in popramo ter premešamo z rokami. Dodamo še moko in drobtine in pregnetemo v gladko zmes. Po potrebi dodajamo moko in drobtine, zmes mora biti tako gosta, da se ne prijemlje na roke.
4. V ponvi segrejemo olje, z rokami oblikujemo polpete in jih zlato rjavo popečemo z obeh strani.
5. Odložimo na papirnato brisačo, da popivnajo odvečno maščobo.
6. Postrežemo s solato ali poljubno omako.
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: PeteerS/Getty Images