Ješprenjeva enolončnica, kot je še niste naredili

Odpri galerijo
A+ A-
Recept za to enostavno zimsko jed, narejeno nekoliko drugače in naravnost vznemirljivo, je namignila Sara Sukič.

Sara Sukič (Foto: Iztok Lazar)
Ješprenjeva enolončnica
Za 4–6 oseb.
- 3 žlice olja
- 500 g govejega plečeta, narezanega na kocke (lahko uporabimo tofu, kot prikazujejo fotografije, ali seitan)
- 200 g nasekljane čebule
- 500 g šampinjonov, narezanih na četrtine
- 500 ml temnega piva
- 200 g ješprenja
- 2 korenčka (narežemo na kocke)
- sveža sesekljana zelišča po našem izboru (peteršilj, timijan, malo zelene, luštreka ...)
- sol in poper
Priprava
1. Ješprenj stresemo v skledo, prelijemo s hladno vodo in ga namakamo vsaj 4 do 5 ur. Še najbolje bo, če ga pustimo kar čez noč.
2. Solimo in naoljimo na kocke narezano govedino (oziroma prav tako narezan seitan ali tofu) ter sestavine segrejemo na sobno temperaturo.
3. Na štedilniku segrejemo srednje velik lonec z debelim dnom. Ko je vroč, vanj dodamo meso (oziroma izbrano vegetarijansko različico) ter med mešanjem pečemo do zlato rjave barve. Zatem dodamo gobe in med mešanjem pražimo do zlato rjave barve. Zdaj gredo v lonec še korenje, čebula in pivo. Zavremo, zmanjšamo ogenj ter počasi kuhamo, dokler ne ostane samo polovica tekočine, nato zalijemo s hladno vodo in dušimo še eno uro.
4. Ječmen presujemo v cedilu, ga splaknemo pod tekočo hladno vodo in dodamo v lonec. Zalijemo s toliko vode, da so vse sestavine pokrite, in počasi kuhamo še pol ure. Zatem začinimo s soljo in poprom po okusu, dodamo mešanico svežih sesekljanih zelišč in uživamo.
Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča modri pinot, cviček ali rose polnega telesa.
Skuhajte tudi: Veganuar: špageti bolonez, kot jih te dni s posebnim namenom kuha pol milijona ljudi
Datum Objave: 11.1.2022 ob 09:01