Juha iz vijoličastega sladkega krompirja

Nenavadna barva, imeniten okus.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 20–25 minut.

Sestavine

– 2 velika sladka krompirja vijoličaste barve (približno 1 kg)
– sok pol limone
– list lovorja, timijan, sol, poper
– oljčno olje kot začimba
– 0,75 l jušne osnove ali vode

Priprava

1. Sladki krompir olupimo in narežemo na večje kose. Stresemo v lonec, prilijemo toliko vode ali jušne osnove, da ga povsem prekrije. Začinimo z lovorjem, timijanom, malo solimo in pristavimo. Ko voda zavre, pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 15–20 minut, da se krompir zmehča.

2. Ko je krompir mehak, odstranimo lovor in krompir pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire.

3. Zdaj prilijemo sok pol limone, vodo ali jušno osnovo, kolikor je potrebujemo, po okusu solimo in popramo ter spet zavremo.

4. Juho ponudimo na začetku obroka. Za glavno jed pripravimo pečen puranji zrezek in veliko skledo endivije s popečenimi gobami in popečeno čebulo, za posladek pa kompot iz (Miklavževega) suhega sadja in medenjak.

Nasvet: Vijoličast sladki krompir vsebuje antioksidante antociane. Kakor je v navadi pri vijoličasti zelenjavi, v jed dodamo nekaj kisline, da ohranimo lepo in privlačno barvo. Tu je kislina tudi ključna, da juha ni preveč sladkasta in dobi malce pikanten značaj.
Opomba: Sladki krompir je na voljo v različnih barvah. Najbolj običajen je oranžni, na videz podoben buči. Vijoličasti je res posebnost in primeren za preizkus predsodkov.
Naredimo vnaprej: Seveda, brez težav.

Fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Rižota s porom in treviškim radičem

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.