Odprta Kuhinja

Juha z endivijo

A+   A-
Okus prijetno preseneti.Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine


- manjša čebula
- žlica masla
- 2 krompirja
- manjša endivija (ali zunanji zeleni listi večje)
- sol, muškatni orešček
- liter zelenjavne jušne osnove ali vode

Priprava


1. Čebulo drobno narežemo in na maslu v loncu svetlo prepražimo za boljši okus juhe. Krompir olupimo, narežemo na kocke, dodamo čebuli, prilijemo jušno osnovo ali vodo in zavremo. Zatem ogenj zmanjšamo in kuhamo do mehkega.

2. Medtem endivijo narežemo na rezance. Ko je krompir mehak, dodamo rezance endivije in spet zavremo. Zelenjavo pretlačimo in začinimo z muškatnim oreščkom, popramo in dosolimo po potrebi. Postrežemo, po juhi pa ponudimo kuhano polento in paradižnikovo omako z lososom.

Nasvet: Endivijo v juhi kuhajte zelo kratek čas, le toliko, da se malce omehča.


Namig: Če imate morda ostanek česnove juhe od ponedeljka, jo tu uporabite. Prav tako porabite včerajšnjo krompirjevko.


Naredimo vnaprej: Pri tej juhi si vnaprej skuhajte krompir, lahko kar neke vrste krompirjevo juho, ki jo naslednji dan le pogrejete in dokončate z endivijo.


Ali ste vedeli: Endivija je podobna zeleni solati, vendar spada med radiče. Njeni zeleni listi so navadno precej trdi in grenki, zato jih pridelovalci zmehčajo in obelijo s preprostim trikom, prekrivanjem. Po dveh tednih ima rastlina v sredici veliko svetlih nežnih listov, ki so sicer zelo okusni, žal pa so izgubili precej hranil.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Lečna solata z dimljenim lososom

Datum Objave: 26.11.2017 ob 07:11

Več iz te teme:

sezonskozdravojuhana žlicoendivijatoplođ

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.