Kakijev kolač, sočen in božanski

Zlati sadež, ki ga je letos v izobilju, poskrbi za skoraj kremasto teksturo tega sočnega peciva. Ni pretežko ali osladno, zato si ga boste zaželeli že kmalu po kosilu. Odlično se prileže tudi ob popoldanskem čaju, sploh božični mešanici, ki jo bomo kmalu začeli uporabljati, pa tudi ob kavi s smetano.

Kakijev kolač

  • 50 g rozin
  • rum
  • žlica arome cveta pomarančevca ali lupinica pomaranče
  • 150 g sira maskarpone
  • 150 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 300 g kakijevega pireja
  • 200 g gladke moke
  • 2 žlici temnega kakava
  • 10 g pecilnega praška
  • žlička cimeta
  • četrt žličke muškatnega oreščka

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač za kolač namastimo.

2. Rozine stresemo v lonček, prekri­jemo z rumom in segrejemo, da se hitro napojijo. Ogenj ugasnemo in dodamo pomarančno aromo ali lupinico.

3. Kaki olupimo in odtehtamo 300 g, nato ga zmeljemo s paličnim mešalnikom.

4. Maskarpone stepemo s sladkorjem. Po potrebi ga vmes postrgamo s stene posode.

5. Nato med srednje močnim stepanjem dodajamo jajca, drugo za drugim.

6. Postopoma pri enaki hitrosti mešalnika dodajamo še kaki.

7. Moko zmešamo s kakavom, pecilnim praškom in začimbami in jo med počasnim stepanjem po žlicah dodamo v jajčno zmes. Pazimo, da ne mešamo predolgo.

8. Na koncu ročno vmešamo še namočene rozine in 3 žlice ruma, v katerem so se namakale. Ostanek tekočine damo na stran.

9. Prelijemo v pripravljen model in pečemo 50 minut.

10. Kolač je nared, ko iz njega potegnemo suh zobotrebec. Počakamo 5 minut, nato ga obrnemo na servirni krožnik. Po želji lahko še vročega prelijemo z ostankom s pomarančo odišavljenega ruma.

Priporočamo še: Če še nimate odličnega recepta za mehke kvašene rogljičke, je ta pravi
Deloindom.si: Očistite pralni stroj s tema dvema sestavinama
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed