Kako naredimo domače maslo (v treh okusih)

Za naju je ultimativni uvod v kulinarično doživetje aromatizirano maslo v družbi dobrega kruha.

Nič čudnega, da tudi midva kulinarično druženje običajno odpreva z domačim obogatenim maslom. Med najine najljubše spadajo maslo s kvasnimi kosmiči, limonovo maslo in rožmarinovo s česnom.

Sestavine za domače maslo

 • 1500 ml sladke smetane

S kvasnimi kosmiči in solnim cvetom

 • domače maslo iz 500 ml sladke smetane
 • 4 ščepci solnega cveta
 • 1,5 žličke kvasnih kosmičev

Limonovo

 • domače maslo iz 500 ml sladke smetane
 • 4 ščepci morske soli
 • limonina lupinica
 • sok 1 bio limone

Rožmarinovo s česnom

 • domače maslo iz 500 ml sladke smetane
 • 4 ščepci grobe morske soli
 • 2 žlički svežega rožmarina
 • 2 stroka česna

Priprava

1. Priprava domačega masla: sladko smetano vlijemo v večjo posodo in jo začnemo električno stepati. Po nekaj minutah bo popenila in bo iz nje nastala lepa stepena smetana. Nikar se ne ustavimo, temveč po njej še naprej udrihamo. Počasi bo upadla, tekočina pa se bo ločila od maščobe, ki bo ostala na metlici.

2. Tekočina se imenuje pinjenec, maščoba pa je naše maslo. Maslo z rokami stisnemo v kepo in jo ožamemo pod tekočo hladno vodo, da se znebimo vsega pinjenca.

3. Tako, maslo je pripravljeno na obogatitev s poljubnimi okusi!

4. Umami maslo s kvasnimi kosmiči in solnim cvetom: kvasni kosmiči so po krivici manj znana sestavina, saj se bohotijo z drznim umami okusom. Gre za neaktivne kvasovke, ki po okusu najbolj spominjajo na staran sir, kot je parmezan.

5. Najpomembnejše pa je, da se v maslu odrežejo odlično! Ker so kvasni kosmiči lahko tudi večji, priporočava, da jih prej zmeljete v kavnem mlinčku. Z električnim mešalnikom maslo zmešamo s kvasnimi kosmiči in solnim cvetom. Maslo postavimo na hladno, da se malce strdi, nato iz njega oblikujemo žličnike.

6. Limonovo maslo: to maslo je prijetno kiselkastega okusa in je ob kruhu kot nalašč za ribo! Z limone nastrgamo lupinico in jo skupaj s sokom in soljo električno primešamo k maslu. Maslo ohladimo, nato iz njega oblikujemo žličnike.

7. Rožmarinovo maslo s česnom: to sveže zeliščno maslo se poleg kruha najbolje ujame s steaki vseh oblik in velikosti. V možnar vržemo olup­ljena stroka česna in iglice rožmarina ter grobo morsko sol. Tlačimo in tolčemo, dokler ne dobimo fine zelene paste.

8. To z mešalnikom primešamo k maslu. Ohladimo ga in iz njega oblikujemo žličnike.

Priporočamo še: Ljubke mini nizozemske palačinke, ki jih boste oboževali

Fotografija: Sonja Ravbar

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana