Kako naredimo panakoto s pinteresta

Pinterest so preplavile fotografije kozarčkov panakote, za katere se sprašujemo, kako jih je sploh mogoče tako postreči. Trik je s svojim receptom preskusila naša Mirjam Grilc.

Popoldanska sladica vročih zgodnjepoletnih dni. Za 5 kozarcev.

Limonova panakota s pirejem iz vrtnic in breskev

  • 500 ml sladke smetane
  • 50 ml mleka
  • 60 g sladkorja
  • lupinica 3 bio limon
  • 6 lističev želatine (10 g)

Pire

  • 45 cvetov vrtnic
  • 4 breskve
  • sok 2 limon
  • 250 ml vode
  • 200 g sladkorja (oziroma na koncu preverite in dosladite po okusu)

Priporočamo: Vrtnice v kuhinji: katere sorte izbrati in kako jih kombinirati

Priprava

1. Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo, naribamo lupinico limon. Pripravimo kozarce in pekač za mafine.

2. Smetano, mleko in sladkor postavimo na ogenj in pustimo do vrenja, nato odstavimo, dodamo limonovo lupinico in ožete lističe želatine, premešamo.

3. Pripravimo kozarce in jih postavimo v modele za mafine, da bomo dobili poševno obliko panakote, ter v vsakega do roba nalijemo smetanovo zmes. Postavimo v hladilnik za 2–3 ure.

4. Vrtnice osmukamo, breskve olupimo in narežemo, nato dodamo sladkor, limonov sok in vodo ter skuhamo na visoki temperaturi do mehkega. S paličnim mešalnikom zmeljemo in ohladimo.

5. Po žlico ali dve ohlajenega pireja dodamo v kozarec s panakoto in ponudimo.

Namig: Preostali pire shranimo v hladilniku in uporabimo za pecivo ali kot namaz na maslu.
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed