Odprta Kuhinja

Kako naredimo prah smrekovih iglic, ki je izvrstna začimba

A+   A-
Priporočam, da si pripravite prah iz smrekovih iglic in ga uporabljate kot začimbo.



Ali niso ravno zeliščni pripravki, ki jih lahko uporabljamo v prehrani, tisto, čemur pravimo »dve muhi na en mah«. Za prah smrekovih iglic lahko uporabite mlade smrekove vršičke ali pa zrele vejice ne glede na letni čas.

Več podrobnosti o uporabi iglavcev preberite v mini intervjuju s Katjo Rebolj, najbolj aktivna slovenska poznavalka užitnih rastlin, ki je za nas raziskovala sestavino, ki jo je že pred leti na krožnik dal znameniti Rene Redzepi.

Sestavine



  • dve pesti smrekovih iglic


Priprava


1. Oberemo končne vejice smreke (ali drugih užitnih iglavcev) in jih posušimo. Sušimo jih nekaj dni na sobni temperaturi v suhem prostoru ali 5 ur v pečici na 45 stopinjah. Ko so suhe, same odpadejo od vejic.

2. Vejice odstranimo. Iglice zmeljemo v mlinčku za kavo ali blenderju, meljemo približno 2 minuti. Pazimo, da jih ne pregrejemo.

3. Prah smrekovih iglic hranimo v stek­lenem kozarčku v shrambi poljubno dolgo.
Namig: Prah ima prijeten smolnat vonj po gozdu. Uporabimo ga pri jedeh iz divjačine, drugih mesnih jedeh, lahko pa z njim pripravimo tudi piškote.
Datum Objave: 10.2.2020 ob 09:02

Več iz te teme:

prah smrekovih igliczačimba

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.