Kako naredimo prah smrekovih iglic, ki je izvrstna začimba

Priporočam, da si pripravite prah iz smrekovih iglic in ga uporabljate kot začimbo.

Ali niso ravno zeliščni pripravki, ki jih lahko uporabljamo v prehrani, tisto, čemur pravimo »dve muhi na en mah«. Za prah smrekovih iglic lahko uporabite mlade smrekove vršičke ali pa zrele vejice ne glede na letni čas.

Več podrobnosti o uporabi iglavcev preberite v mini intervjuju s Katjo Rebolj, najbolj aktivna slovenska poznavalka užitnih rastlin, ki je za nas raziskovala sestavino, ki jo je že pred leti na krožnik dal znameniti Rene Redzepi.

Sestavine

  • dve pesti smrekovih iglic

Priprava

1. Oberemo končne vejice smreke (ali drugih užitnih iglavcev) in jih posušimo. Sušimo jih nekaj dni na sobni temperaturi v suhem prostoru ali 5 ur v pečici na 45 stopinjah. Ko so suhe, same odpadejo od vejic.

2. Vejice odstranimo. Iglice zmeljemo v mlinčku za kavo ali blenderju, meljemo približno 2 minuti. Pazimo, da jih ne pregrejemo.

3. Prah smrekovih iglic hranimo v stek­lenem kozarčku v shrambi poljubno dolgo.

Namig: Prah ima prijeten smolnat vonj po gozdu. Uporabimo ga pri jedeh iz divjačine, drugih mesnih jedeh, lahko pa z njim pripravimo tudi piškote.
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana