
Priporočam, da si pripravite prah iz smrekovih iglic in ga uporabljate kot začimbo.
Ali niso ravno zeliščni pripravki, ki jih lahko uporabljamo v prehrani, tisto, čemur pravimo »dve muhi na en mah«. Za prah smrekovih iglic lahko uporabite mlade smrekove vršičke ali pa zrele vejice ne glede na letni čas.
Več podrobnosti o uporabi iglavcev preberite v mini intervjuju s Katjo Rebolj, najbolj aktivna slovenska poznavalka užitnih rastlin, ki je za nas raziskovala sestavino, ki jo je že pred leti na krožnik dal znameniti Rene Redzepi.
Sestavine
- dve pesti smrekovih iglic
Priprava
1. Oberemo končne vejice smreke (ali drugih užitnih iglavcev) in jih posušimo. Sušimo jih nekaj dni na sobni temperaturi v suhem prostoru ali 5 ur v pečici na 45 stopinjah. Ko so suhe, same odpadejo od vejic.
2. Vejice odstranimo. Iglice zmeljemo v mlinčku za kavo ali blenderju, meljemo približno 2 minuti. Pazimo, da jih ne pregrejemo.
3. Prah smrekovih iglic hranimo v steklenem kozarčku v shrambi poljubno dolgo.