Kako naredimo sirov burek

Z drugimi besedami in pravilneje rečeno, naučimo se priprave zvite sirnice.

Priprava 15 minut, čas peke 35 minut, za okrogel pekač za pito

Sestavine

– zavitek svežega vlečenega testa (250 g) ali domačega
– 250 g svežega slanega sira (ali skute v kosih)
– 0,5 dl jogurta ali kisle smetane, 0,5 dl mleka
– 250 g pasirane skute, 50 g kajmaka, olje, sol

Priporočamo še: Po korakih: domače vlečeno testo

Priprava za pogumnejše

1. V posodo grobo naribaj ali nadrobi svež slani sir in dodaj skuto. Posoli in premešaj.

2. Pripravi si pekač in ga narahlo namasti z oljem.

3. Kajmak res previdno raztopi v kozici ali drugi posodici. To lahko narediš v mikrovalovki pri šibki moči ali v kozici na štedilniku.

4. Hm, zdaj vzemi malo večji prt in nanj položi list vlečenega testa, na spodnji rob na več mestih stresi nadev, da dobiš za največ 3 prste širok trak nadeva, preostanek lista testa pa premaži z raztopljenim kajmakom. Lahko uporabiš kuhinjski čopič, če ga kje najdeš, še lažje gre pa kar s prsti.

5. Kjer je nadev, dvigneš prtič in začneš zvijati do konca, svaljek pa prenesi v model. Tako nadaljuješ, da porabiš vse sestavine.

6. Pečico vklopiš na 200 stopinj, ventilacijo ali nastaviš na spod­nji in zgornji grelec.

7. Ko je pečica ogreta, odpreš vrata pečice in na rešetke položiš pekač s pripravljenim burekom. Vratca pečice zapri in nastavi uro na 25 minut. Medtem v posodici zmešaj jogurt ali kislo smetano in mleko. To je preliv.

8. Ko urica zazvoni, je burek najbrž že lepo zapečen. Zdaj odpreš vratca, pekač vzameš iz pečice in burek hitro preliješ s prelivom ter pekač vrneš v pečico za 10 minut.

9. Pečen burek vzameš iz pečice in postrežeš. S solato in jogurtom bi kar šlo.

Opomba za starše: Sirnica ni ravno pojem zdrave prehrane, vendar je mladim jed zelo zanimiva in privlačna. Če med nadev dodamo blanširano narezano zelenjavo (zelje, špinačo, blitvo in podobno), dobimo zeljanico. V tem primeru smo prehransko napredovali. Sirnico lahko pripravimo vnaprej in jo shranimo v hladilniku, da si jo mladi spečejo, ko jim začne kruliti po želodcu. Saj jo bodo zmogli med peko preliti z že pripravljenim prelivom, ki je v hladilniku v lončku z napisom »prelij po 25 minutah«?

Priporočamo še: Špinačna grška pita (Spanakopita)

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana