Kako spečemo najbolj sočnega piščanca v vrečki za peko

Po korakih. Da bo pečica čista in piščanec manj masten.

Ko pričakujemo goste in pripravljamo več jedi hkrati, se rado pripeti, da nam zmanjka posod, loncev in konec koncev tudi prostora na štedilniku. Takrat nas reši pečica, saj se vsaj ena od jedi, navadno meso, pripravlja tam.

Odlika: ne dodajamo maščobe ali tekočine

Priprava mesa v vrečki za peko je nadvse preprosta, končni rezultat pa okusna pečenka. Hrustljavo slastno zapečena, se razume. Odlika takšne priprave je, da mesu ne dodajamo maščobe, kakor bi to sicer storili, prav tako mesa med peko ni treba prelivati z ničemer, ne z maščobo, ne z mesnim sokom, ne z vodo ali vinom. Meso se peče v lastnem soku in lastni maščobi. Še več. Po peki celega piščanca celo opazimo, koliko maščobe se je izcedilo iz njega, saj se bo ta ulovila na dnu vrečke. Količina prvič močno preseneti! To maščobo, ki je zdravju škodljiva, brez težav odlijemo in zavržemo.

Kako velika vrečka in koliko mesa

V običajno veliki vrečki za peko lahko pečemo celega piščanca do teže 2,5 kg, svinjsko ali govejo pečenko, manjše kose purana, goske, račke, denimo puranje stegno ali dve. Za celo gos velikokrat potrebujemo večjo vrečko, ki je na voljo le v bolje založenih trgovinah.

Kdaj je perutnina pečena

Ne pozabimo, sveže meso pred zaužitjem obvezno toplotno obdelamo, razen v izjemnih primerih. Pri perutnini smo še posebej skrbni, ker toplotna obdelava živil nad 70 ºC najbolj učinkovito in takoj prepreči možnost okužbe s salmonelo. To pomeni, da se mora do te temperature segreti sredica mesa, kar najlažje ugotovimo s termometrom središčne temperature. Merimo v najdebelejšem delu mesa, stran od kosti in maščobe ter termometer po vsakem merjenju umijemo, da onemogočimo navzkrižno okužbo. Meso cele in nadevane perutnine naj ima središčno temperaturo 76 ºC vsaj 15 sekund. Konec peke lahko približno določimo tudi z oceno mesnega soka. Pravilno pečeno je takrat, ko se pri vbodu z nožem izcedi rožnat sok. Če želimo popolnoma prepečeno, pečemo dlje, dokler se ob obodu ne izcedi čist mesni sok.

Tokrat se korak za korakom lotimo peke piščanca v vrečki, ki smo ga nadevali s kruhovim nadevom.

Sestavine

– cel piščanec do teže 2,5 kg
– 3–4 žličke soli
– 3 vejice timijana, 4 stroki česna, 6 listov suhega ali svežega žajblja
– 3–4 rezine kruha, 1 jajce, nekaj žlic belega vina, muškatni orešček, 1 pražena čebula in pražena piščančja jetra

Priprava po korakih

1. Najprej si pripravimo nadev. Za kruhov nadev na majhne kocke narežemo star kruh, dodamo pražena narezana jetra, praženo čebulo, vmešamo jajce in vino, da se kruh navlaži, začinimo in dobro premešamo.

2. Pripravimo si začimbno mešanico, in sicer si v posodico natrosimo sol in začimbe ter premešamo. To je pomembno. Če sveže meso solimo tako, da z umazano roko zajemamo sol iz solnice, od koder uporabljamo sol tudi za toplotno neobdelane jedi, si lahko povzročimo mikrobiološko okužbo.

3. Meso postavimo na večji krožnik ali pladenj in po celotni površini natremo s slano začimbno mešanico.

4. Trebušno votlino napolnimo z nadevom. Če je treba, meso privežemo z močnejšo vrvico.

5. Pripravimo si pekač, vrečko in vezico zanjo. Vrečko odpremo. Nadevanega piščanca previdno vstavimo v vrečko.

6. Vrečko zapremo z vezico, ki je navadno v embalaži z vrečkami. Če kakšno izgubimo, si pomagamo z vrvico.

7. Piščanca v vrečki naložimo na pekač. Zdaj vrečko na vrhu nekajkrat prebodemo, da bo med peko lahko izhajala para. Postavimo v pečico, segreto na 200 ºC, po 10 minutah pa temperaturo znižamo na 180 ºC.

8. Zadnjih 15 minut pred koncem peke vrečko na vrhu razpremo, da se skorjica hrustljavo zapeče. Čas peke je odvisen od teže mesa. Za peko perutnine ali drugega mesa v kosu velja ohlapno pravilo, in sicer 20 minut za vsakih 500 g mesa. Konec peke določimo s termometrom središčne temperature ali z oceno mesnega soka.

9. Pečeno meso vzamemo iz pečice, razrežemo pa ga šele po 10 minutah, ko se mesni sok enakomerno porazdeli po mesu.

Priporočamo še: Piščanec v belem vinu z zelišči

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed