Odprta Kuhinja

Kardinalske rezine po naše (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Pod črto: tole je sladica, ki je božansko rahla in osvežilna in jo je strašansko lahko narediti – videti pa je, kot bi se z njo grozno namučili.To poslastico dobro poznajo vsi sladkosnedi iz bližnjih nemško govorečih dežel. Imate idejo, s kakšno tehniko narediti plasti – izmenjujeta se beljakova in biskvitna –, da nastane taka zloženka? Ime je dobila po barvi: je rumena in bela in to sta barvi vatikanske zastave – od tod izvorno ime kardinalske rezine. Ta sladica je lahko precej bolj zapletena: z nadevom, ki smo ga mi poenostavili v smetano z nekaj malinove marmelade. To so seveda lahko tudi pretlačene maline s sladkorjem – okus, ki se krasno ujema s svežino beljakovega testa. Skratka: dela za kakih 15 minut, učinek velik. Poletna sladica po vseh značilnostih.


 


--

Kardinalske rezine po naše


Beljakov sneg

 • 6 beljakov

 • 180 g kristalnega sladkorja

 • žlička limonovega soka


Biskvitno testo

 • 6 rumenjakov

 • celo jajce

 • 80 g kristalnega sladkorja

 • 1/2 žličke praška za pecivo

 • ščep soli

 • 80 g moke

 • rumov sladkor


Dodatno

 • malinova marmelada

 • 350 ml sladke smetane


Priprava


1. Pečico vključimo na 160 stopinj, pripravimo velik plitev pekač iz pečice in ga obložimo s peki papirjem (ki ga na sredini prerežemo, da dobimo dve polovici).

2. Beljake stepemo s sladkorjem in limonovim sokom v sijoč sneg s trdimi vrhovi.

3. Rumenjake in sladkor stepamo, da dobimo svetlo puhasto in precej naraslo kremo, nato počasi dodamo vse druge sestavine ter z električnim mešalnikom zmešamo v gladko testo.

4. Pripravimo dresirno vrečko (če je nimate, vzemite navadno in ji odrežite vogal) in jo nadevamo najprej z beljakovim snegom. Na pripravljeni peki papir narišemo na eno polovico tri črte, široke do 2 cm, po vsej širini pekača, med njimi naj bo približno 2 cm razmika. Po tri beljakove črte narišemo še na drugo polovico, nato dresirno vrečko napolnimo z biskvitnim testom in črte brizgamo med beljakove.

5. Pečemo v pečici približno 40 minut.

6. V tem času stepemo sladko smetano.

7. Pečeni polovici ločimo od peki papirja. Prvo namažemo z marmelado in sladko smetano, drugo polovico le z malinovo marmelado ter prekrijemo.

8. Pecivo postavimo za kako uro v hladilnik, da se nekoliko strdi, preden ga narežemo.
Priporočamo še: Poletna torta (veganska in brez glutena)

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 21.7.2021 ob 08:07

Več iz te teme:

videobiskvitno testokardinalske rezinebeljakov sneg

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.