Kardinalske rezine po naše (VIDEO)

Pod črto: tole je sladica, ki je božansko rahla in osvežilna in jo je strašansko lahko narediti – videti pa je, kot bi se z njo grozno namučili.

To poslastico dobro poznajo vsi sladkosnedi iz bližnjih nemško govorečih dežel. Imate idejo, s kakšno tehniko narediti plasti – izmenjujeta se beljakova in biskvitna –, da nastane taka zloženka? Ime je dobila po barvi: je rumena in bela in to sta barvi vatikanske zastave – od tod izvorno ime kardinalske rezine. Ta sladica je lahko precej bolj zapletena: z nadevom, ki smo ga mi poenostavili v smetano z nekaj malinove marmelade. To so seveda lahko tudi pretlačene maline s sladkorjem – okus, ki se krasno ujema s svežino beljakovega testa. Skratka: dela za kakih 15 minut, učinek velik. Poletna sladica po vseh značilnostih.

 

Kardinalske rezine po naše

Beljakov sneg

 • 6 beljakov
 • 180 g kristalnega sladkorja
 • žlička limonovega soka

Biskvitno testo

 • 6 rumenjakov
 • celo jajce
 • 80 g kristalnega sladkorja
 • 1/2 žličke praška za pecivo
 • ščep soli
 • 80 g moke
 • rumov sladkor

Dodatno

 • malinova marmelada
 • 350 ml sladke smetane

Priprava

1. Pečico vključimo na 160 stopinj, pripravimo velik plitev pekač iz pečice in ga obložimo s peki papirjem (ki ga na sredini prerežemo, da dobimo dve polovici).

2. Beljake stepemo s sladkorjem in limonovim sokom v sijoč sneg s trdimi vrhovi.

3. Rumenjake in sladkor stepamo, da dobimo svetlo puhasto in precej naraslo kremo, nato počasi dodamo vse druge sestavine ter z električnim mešalnikom zmešamo v gladko testo.

4. Pripravimo dresirno vrečko (če je nimate, vzemite navadno in ji odrežite vogal) in jo nadevamo najprej z beljakovim snegom. Na pripravljeni peki papir narišemo na eno polovico tri črte, široke do 2 cm, po vsej širini pekača, med njimi naj bo približno 2 cm razmika. Po tri beljakove črte narišemo še na drugo polovico, nato dresirno vrečko napolnimo z biskvitnim testom in črte brizgamo med beljakove.

5. Pečemo v pečici približno 40 minut.

6. V tem času stepemo sladko smetano.

7. Pečeni polovici ločimo od peki papirja. Prvo namažemo z marmelado in sladko smetano, drugo polovico le z malinovo marmelado ter prekrijemo.

8. Pecivo postavimo za kako uro v hladilnik, da se nekoliko strdi, preden ga narežemo.

Priporočamo še: Poletna torta (veganska in brez glutena)

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed