Kardinalske rezine po naše (VIDEO)

Pod črto: tole je sladica, ki je božansko rahla in osvežilna in jo je strašansko lahko narediti – videti pa je, kot bi se z njo grozno namučili.

To poslastico dobro poznajo vsi sladkosnedi iz bližnjih nemško govorečih dežel. Imate idejo, s kakšno tehniko narediti plasti – izmenjujeta se beljakova in biskvitna –, da nastane taka zloženka? Ime je dobila po barvi: je rumena in bela in to sta barvi vatikanske zastave – od tod izvorno ime kardinalske rezine. Ta sladica je lahko precej bolj zapletena: z nadevom, ki smo ga mi poenostavili v smetano z nekaj malinove marmelade. To so seveda lahko tudi pretlačene maline s sladkorjem – okus, ki se krasno ujema s svežino beljakovega testa. Skratka: dela za kakih 15 minut, učinek velik. Poletna sladica po vseh značilnostih.

 

Kardinalske rezine po naše

Beljakov sneg

 • 6 beljakov
 • 180 g kristalnega sladkorja
 • žlička limonovega soka

Biskvitno testo

 • 6 rumenjakov
 • celo jajce
 • 80 g kristalnega sladkorja
 • 1/2 žličke praška za pecivo
 • ščep soli
 • 80 g moke
 • rumov sladkor

Dodatno

 • malinova marmelada
 • 350 ml sladke smetane

Priprava

1. Pečico vključimo na 160 stopinj, pripravimo velik plitev pekač iz pečice in ga obložimo s peki papirjem (ki ga na sredini prerežemo, da dobimo dve polovici).

2. Beljake stepemo s sladkorjem in limonovim sokom v sijoč sneg s trdimi vrhovi.

3. Rumenjake in sladkor stepamo, da dobimo svetlo puhasto in precej naraslo kremo, nato počasi dodamo vse druge sestavine ter z električnim mešalnikom zmešamo v gladko testo.

4. Pripravimo dresirno vrečko (če je nimate, vzemite navadno in ji odrežite vogal) in jo nadevamo najprej z beljakovim snegom. Na pripravljeni peki papir narišemo na eno polovico tri črte, široke do 2 cm, po vsej širini pekača, med njimi naj bo približno 2 cm razmika. Po tri beljakove črte narišemo še na drugo polovico, nato dresirno vrečko napolnimo z biskvitnim testom in črte brizgamo med beljakove.

5. Pečemo v pečici približno 40 minut.

6. V tem času stepemo sladko smetano.

7. Pečeni polovici ločimo od peki papirja. Prvo namažemo z marmelado in sladko smetano, drugo polovico le z malinovo marmelado ter prekrijemo.

8. Pecivo postavimo za kako uro v hladilnik, da se nekoliko strdi, preden ga narežemo.

Priporočamo še: Poletna torta (veganska in brez glutena)

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana