Odprta Kuhinja

Katera radenska je prava za špricar

Mineralna voda je osnova za brezalkoholne koktajle, lahko jo uporabimo tudi pri kuhanju, z njo pa se v novem obdobju ukvarjajo tudi vodni sommelierji. (Foto: Arhiv Radenske)
Odpri galerijo
A+   A-
Kako se razlikujeta dva vrelca radenske in kateri je boljši za dobri stari špricar, zakaj jo dodamo palačinkam in kaj o njej pravijo vodni sommelierji.


Ko smo se v teh dneh potikali po Sloveniji, so nam v roke prišle različne steklenice radenske: ena je bila iz Kraljevega, druga iz Petanjskega vrelca. Čeprav na zadnjo v krajih, ki so oddaljeni od Radencev, naletimo bolj redko, pa je ravno ta, pravijo, najboljša osnova za čisto pravi špricar. In smo kar poklicali v Pomurje, kjer smo izvedeli marsikaj zanimivega o vodi, ki je tako legendarna, da so njeno steklenico pred desetimi leti uvrstili celo na razstavo o slovenskih blagovnih znamkah.

Kraljevski in Petanjski vrelec


Glede različnih odtenkov je tako: večina radenske, ki jo najdemo na slovenskih policah, izvira iz Kraljevega vrelca. Če boste prebrali napise na steklenicah, pa boste ugotovili, ali vsebina nemara prihaja iz Petanjskega vrelca.

»Za pravi brizganec res velja, da se najboljši pije z naravno mineralno vodo iz Petanjskega vrelca, ta se polni izključno v povratne steklenice, saj tako najbolje ohrani gaziranost. Je drugačne sestave, večje mineralizacije, ki se še posebno dobro poveže z vinom. Morda naj dodam, da se naravna mineralna voda po zakonodaji vedno polni na mestu izvira, tako sta oba izvira (Kraljevi in Petanjski) nekaj kilometrov okoli polnilnice,« še nekaj zanimivosti doda Natalija Kreft Lovrenčec, predstavnica Radenske za stike z javnostmi.

Mineralna voda je osnova za brezalkoholne koktajle, lahko jo uporabimo tudi pri kuhanju, z njo pa se v novem obdobju ukvarjajo tudi vodni sommelierji. (Foto: Arhiv Radenske)
Mineralna voda je osnova za brezalkoholne koktajle, lahko jo uporabimo tudi pri kuhanju, z njo pa se v novem obdobju ukvarjajo tudi vodni sommelierji. (Foto: Arhiv Radenske)

Saj res – ste že slišali za vodne sommelierje?


To so poznavalci vod, ki v zadnjem času stopajo v ospredje. Naravno mineralno vodo iz Kraljevega vrelca »najraje srečajo ob uživanju vrhunskih belih vin in z aromatičnimi, bogato začinjenimi jedmi na osnovi mesa, rib, gob, jajc in sira«. Hkrati ugotavljajo, da je radenska »krasna sopotnica tudi razkošnim sladicam, saj bo brezhibno očistila brbončice in jih pripravila na nove arome. Prava izbira je tudi kot digestiv, ker svoj blagodejni učinek prispeva še dolgo po obedu,« navajajo.

In kako postrežemo omenjeno naravno mineralno vodo?


Najraje ohlajeno na 10 do 12 stopinj Celzija, in to v elegantnih kozarcih, ki imajo vrh ožji od telesa – tako se najbolje ohranijo naravni mehurčki.

Sicer pa iz radenske poleg klasičnih in brezalkoholnih koktajlov (za zadnje se uveljavlja izraz mocktail) nastajajo tudi jedi – nadvse rada se denimo meša v maso za palačinke. »Palačinke so bolj rahle, ker radenska vsebuje hidrogenkarbonate, ki imajo v testu podoben učinek kot soda bikarbona,« nam še pojasni Natalija Kreft Lovrenčec.
Priporočamo še: Carbonara z bučkami, ki bi jo jedli vsak dan (VIDEO)

Naslovna fotografija: barmalini/Getty Images
Datum Objave: 22.7.2023 ob 08:07

Več iz te teme:

špricarRadenskaKraljevski vrelecPetanjski vrelec

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.