Kava z mlekom in okusom bučne pite (pumpkin spice latte)
Če ste te dni obiskali moderne kavarne, ki ne nudijo samo kave, ampak tudi ostale tople napitke, ste bržčas zasledili pijačo, imenovano pumpkin spice latte – v slovenščini bi lahko rekli, da je to kava z mlekom in okusom bučne pite. Mi smo vse bolj priljubljeno jesensko mešanico pred kratkim poskusili v enem od kioskov, ki ponujajo kavne napitke. Sladkasta, mamljivo dišeča pijača nas je na hladen meglen dan v hipu očarala, zato smo se brž pozanimali, od kod pravzaprav izhaja.
Zvezda je rojena
Zanimivo: prvič naj bi pijačo, ki zajema z bučno pito povezane začimbe, pripravili pred dobrima dvema desetletjema v Ameriki, v verigi znamenitih kavarn. Jeseni 2003 so tamkajšnji ustvarjalci novih okusov premierno predstavili kavni napitek, ki so mu dodali bučni sirup in začimbe, značilne za bučno pito, to so predvsem mleti cimet, muškatni orešček, ingver in klinčki pa tudi vanilja.
Vse skupaj so začinili s spenjenim mlekom oziroma stepeno smetano, za poudarjen jesenski okus pa so čez posuli zajeten ščep omenjene začimbne mešanice. Novi okus so sprva testirali v dveh poslovalnicah: v kanadskem Vancouvru in tudi v Ameriki, v Washingtonu. Odzivi prvih kupcev so presegli pričakovanja in zvezda, ki se je po preostalih poslovalnicah razširila jesen zatem, je bila rojena. Napitek pumpkin spice latte se je najprej razširil čez lužo, pljusknil pa je tudi na staro celino in k nam, v deželo na sončni strani Alp; po dostopnih podatkih sicer vsako sezono v verigi ameriških kavarn pripravijo več kot 20 milijonov skodelic kave, ki omamno diši po bučni piti.
Najbolje je, da si to pijačo pripravimo kar sami doma, če vas je zamikalo, je tu nekaj navodil. V napitek lahko namesto bučnega sirupa, ki ga doma bržčas nimamo, dodamo bučni pire. Sladkamo lahko z javorjevim sirupom, medom ali rjavim sladkorjem. Seveda lahko pripravimo tudi rastlinske različice, ki namesto kravjega mleka zajemajo rastlinske napitke, denimo mandljev, ovseni, rižev, kokosov itd.
Recept za pumpkin spice latte
Jesen diši po toplih začimbah: cimetu, ingverju, mletih klinčkih, naribanem muškatnem oreščku in tudi vanilji. Napitek, ki je vse bolj priljubljen tudi pri nas, zajema kavo, mleko (ali mlečni nadomestek) in bučni pire. Slednjega najlažje pripravimo tako, da bučo (hokaido, maslenko ali podobno) olupimo in narežemo na kocke, skuhamo v nesoljeni vodi do mehkega, odcedimo in pretlačimo. Če ravno pripravljamo bučne njoke ali bučno juho, prihranimo žlico pireja in si pripravimo še napitek, znan pod imenom pumpkin spice latte.
Za 1 skodelico.
- 1 espresso (oziroma 0,3 dl kuhane kave)
- 1 dl mleka
- 1 žlica bučnega pireja
- 1 zravnana žlička jesenskih začimb (cimet, ingver, malo klinčkov, lahko tudi malce naribanega muškatnega oreščka)
- 1 žlička vaniljevega sladkorja (ali javorjevega sirupa)
- 1–2 žlici stepene sladke smetane
- ščep jesenskih začimb
Priprava
- V kozici segrejemo mleko z bučnim pirejem in sladkorjem. Segrevamo počasi, vmes večkrat premešamo in pazimo, da ne zavre.
- Tik preden zavre, odstavimo in vmešamo jesenske začimbe ter kuhano kavo.
- Vlijemo v skodelico, okrasimo s stepeno sladko smetano ter posujemo s ščepom jesenskih začimb.
Priporočamo še: Zavitek z okusom prekmurske gibanice: dobra ideja z naše kuharske delavnice