Odprta Kuhinja

Zavitek z okusom prekmurske gibanice: dobra ideja z naše kuharske delavnice

Zavitek z okusom prekmurske gibanice
Odpri galerijo
A+   A-
Ne učimo le mi vas, tudi vi nam daste veliko znanja in dobrih idej. Tako smo na delavnici zavitkov spekli prav posebnega – po navdihu naše udeleženke.

Letošnjo jesen so v našem studiu zagotovo zaznamovali pisani zavitki vseh možnih okusov. Seveda smo spekli jabolčnega, a ustvarjali smo tudi z bučo, skuto, brusnicami in borovnicami. Med klepetom, ki vedno spremlja naše delavnice, pa nam je v uho padel namig udeleženke, ki se je v navalu želje po eksperimentiranju nekoč lotila okusa prekmurske gibanice. Plasti je preprosto posipala, med seboj pa so jih prepojile in povezale mokre sestavine, kot so jabolka in skuta. Jasmina Pirnar Krope (Yaska), ki je pri nas zadolžena za večino kuharskih tečajev, si je idejo zapomnila in na novo delavnico že prišla oborožena z receptom, ki ga tokrat delimo z vami.

Naši krasni učenci! Hvala, da se tako radi udeležite naših kuharskih delavnic.
Naši krasni učenci! Hvala, da se tako radi udeležite naših kuharskih delavnic.

Delavnico vlečeno testo in zavitki vodi Jasmina Pirnar Krope - Yaska. (Foto: Sonja Ravbar)
Delavnico vlečeno testo in zavitki vodi Jasmina Pirnar Krope - Yaska. (Foto: Sonja Ravbar)

Testo

Na tečaju smo delali vlečeno testo iz 300 g moke, da sta nastala dva zavitka, ki ju damo v klasičen pekač (tisti, ki je običajno priložen pečici). Sestavine za nadev so prilagojene za polovico tega testa, torej za en zavitek. Po potrebi podvojite količino. Več o pripravi testa pa TUKAJ.

Sestavine za nadev

Orehov nadev

  • 100 g orehov
  • 50 g mleka
  • 2 do 4 žlice sladkorja + vaniljev sladkor
  • rum
  • 2 do 4 žlice kisle smetane

Skutin nadev

  • 250 g skute
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 do 4 žlice sladkorja
  • limonova lupinica

Jabolčni nadev

  • pol kg jabolk, naribanih

Makov nadev

  • pražene drobtine z 2 do 3 žlicami maka

Priprava

  1. Pripravimo vse nadeve. Pekač namažemo z maslom.
  2. Zamesimo vlečeno testo in ga razvaljamo. Recept najdete TUKAJ.
  3. Pečico segrejemo na 190 do 200 stopinj.
  4. Nato vsako plast porazdelimo do treh četrtin testa, eno na drugo. Plasti si sledijo takole: orehov nadev, skutin nadev, jabolka, drobtine z makom.
  5. Zavitek zvijemo in ga predenemo v pripravljen pekač. Premažemo ga z maslom.
  6. Pečemo po TEH navodilih.

Najprej namažemo orehovo plast, nato je na vrsti skuta.
Najprej namažemo orehovo plast, nato je na vrsti skuta.

Še malce maka in lahko začnemo z zavijanjem. Naši učenci pa so si v nadevu zaželeli še malce rozin, namočenih v rum, čeprav to ni značilno za prekmursko gibanico.
Še malce maka in lahko začnemo z zavijanjem. Naši učenci pa so si v nadevu zaželeli še malce rozin, namočenih v rum, čeprav to ni značilno za prekmursko gibanico.

Našim udeležencem gre odlično od rok!
Našim udeležencem gre odlično od rok!

Končni rezultat pa je vedno bogato obložen krožnik
Končni rezultat pa je vedno bogato obložen krožnik

Priporočamo še: Napaka pri kuhanju štrukljev, ki jo mnogi počnemo

 

Datum Objave: 21.11.2024 ob 08:11

Več iz te teme:

Ljubljanske mlekarneštrudeljprekmurska gibanicazavitekMu Cuisine

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja