Klasike z Yasko: Breskvice

Sonja Ravbar

Breskvice spadajo med klasično drobno pecivo in v »starih« časih absolutno niso smele manjkati na nobeni praznični mizi ali pomembnejšem družinskem slavju. Zdaj so skoraj malo pozabljene – pa vendar tako zelo impresivnega videza, da jih je pred časom pripravila celo britanska superzvezda kuharskih oddaj in knjig Nigella Lawson.

Sama sem imela pred breskvicami vedno nekaj zadržkov. Motila sta me njihova umetna barva in škripajoč sladkor med zobmi, a so se moje fobije razblinile, ko sem bila pred časom povabljena na tradicionalno slovensko praznovanje na Gorenjskem, kjer so postregli prav s tem simpatičnim domačim pecivom. Gostje breskvic niso mogli prehvaliti. Po tem dogodku me je zgrabila neustavljiva radovednost in začela sem raz­iskovati ter preizkušati recepte.

Breskvice kot tradicionalno pecivo so poznane v vseh državah nekdanje Jugoslavije in tudi drugje v naši soseščini. To je pecivo, ki bi mu lahko iskreno rekli »zamudno za pripravo«, vendar je toliko bolj posebno in zato spoštovanja vredno. Pravzaprav gre za preprost recept, pri katerem lahko pomagajo tudi otroci. Vsekakor je več ročic dobrodošlo, sploh če želimo pripraviti velike količine teh sladkih lepotičk za kakšno večje slavje.

Breskvice po videzu prav nadrealno spominjajo na prave sadeže – po okusu pa niti malo. Pri nas so običajno polnjene z orehovim nadevom, v sosednji Italiji jih v njihovih pasticceriah lahko okušamo tudi z rikoto, nadevom iz vaniljeve kreme, nutelle in podobno. Obudimo torej to kultno domače piškotno pecivo in ga postavimo nazaj na slavnostne mize! Naš recept bo obrodil 35 do 37 breskvic.

Sestavine

Testo

  • 2 jajci
  • 100 g sladkorja
  • 100 ml jedilnega olja
  • 50 ml mleka
  • 2 žlički tekoče vanilje
  • 450 g navadne gladke moke
  • žlička pecilnega praška
  • ščep soli

Nadev

  • piškotne drobtine oziroma ostanki izdolbenih piškotov
  • 80–100 g mletih orehov
  • 50–100 ml vrelega mleka
  • 2 žlici ruma
  • 2–3 žlice marelične marmelade
  • žlička tekoče vanilje
  • pol žličke cimeta v prahu
  • nastrgana lupina pol (bio) limone
  • 25 g masla

Dekoracija

  • 2-krat po 50 ml mleka ali vode
  • naravno jedilno barvilo (rumeno in rdeče)
  • beli kristalni sladkor

Priprava

1. Pripravimo testo: jajca, sladkor in olje z mešalnikom stepemo v kremasto zmes (mešamo približno 3 minute).

2. Prilijemo mleko in vaniljo ter premešamo.

3. Nato dodamo s pecilnim praškom presejano moko in sol ter zgnetemo, da dobimo gladko kepo testa, ki ga zavijemo v prozorno folijo za živila in za vsaj pol ure postavimo na hladno.

4. Vklopimo pečico in jo segrejemo na 170 stopinj.

5. Ohlajeno testo prerežemo na pol. Eno polovico zavijemo nazaj v folijo in vrnemo na hladno, iz druge začnemo izdelovati piškote.

6. Z merilno žličko zajemamo testo, da dobimo majhne kupčke, težke 10 g. Pokrijemo jih z bombažno krpo, da se preveč ne izsušijo, ter jih med dlanmi oblikujemo v lepo enakomerno velike kroglice oziroma žogice. Odlagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in sicer 2 cm narazen.

7. Pečemo jih približno 20 minut, lahko tudi kakšno minuto manj, vsekakor pa moramo biti zelo pozorni, da so pečeni piškoti bledo svetli, trdi in da je samo spodnji del rahlo rjavo obarvan.

8. Medtem ponovimo postopek še z drugo polovico testa, ki smo ga pustili na hladnem.

9. Pečene piškote nekaj minut hladimo, nato jih pokrijemo in začnemo dolbsti. Z ostro konico noža s spodnjega dela piškota previdno izdolbemo nekje do treh četrtin njegove višine. Piškotne ostanke shranimo v skledi, v kateri bomo pozneje pripravili nadev.

10. Izdolbene piškote zlagamo v globlji pekač, tesno enega poleg drugega, da jih bomo pozneje lažje napolnili z nadevom.

11. Sledi nadev: vse sestavine dobro zmešamo v lepo mazavo maso, vendar z orehi in mlekom ravnamo previdno oziroma jih dodajamo postopoma, odvisno od količine ostanka piškotnih drobtin.

12. Plastično ali dresirno vrečko postavimo v višji kozarec in jo napolnimo z nadevom. Širši konec vrečke zavijemo in stisnemo ter se lotimo polnjenja izdolbenih piškotov. Napolnimo jih toliko, da seže nadev rahlo čez rob piškota.

13. Nato v vsako roko primemo en napolnjen piškot in ju s stranjo, kjer je nadev, stisnemo oziroma zlepimo skupaj. Odvečni nadev najlažje obrišemo kar s prstom.

14. Pripravljene breskvice postavimo na hladno in pripravimo dekoracijo oziroma tekočino, v kateri jih bomo obarvali. Pripravimo si dve skodelici, eno z rumenim in eno z rdečim barvilom oziroma tekočino.

15. Vsako breskvico posebej kar dobro potopimo najprej v rumeno tekočino, nato pa zgornji in spodnji izbočeni del breskvice še v rdečo tekočino. Obarvane breskvice odlagamo na papirnato brisačo in jih na koncu še malce obdelamo s čopičem, da dobimo res lepa lička.

16. Nazadnje obarvane breskvice z vseh strani povaljamo oziroma posujemo z belim kristalnim sladkorjem.

Imamo pri nadevu kaj svobode? Pri nas je v navadi, da je pripravljen iz mletih orehov, ki čudovito obogatijo okus breskvic; sestavljen je iz podobnih sestavin kot nadev za potico. Sama mu nisem dodala čokolade ali kakava, temveč raje malo več nastrgane limonove lupine, marelične marmelade in cimeta ter ga tako malo bolj poletno osvežila.

Kako je potem z barvami? Obstajajo kakšne neumetne alternative? Vsekakor lahko jedilno barvo zamenjamo za naravno ali celo uporabimo naravne sokove, kot so sok rdeče pese, višnjev sok, razni malinovci in podobno. Prav tako lahko namesto kristalnega sladkorja, ki marsikoga zmoti, ko zaškripa med zobmi, uporabimo druge sestavine, kot so kokosova moka oziroma kosmiči, mleti oreščki, drobtine itd. Za barvanje lahko poleg tradicionalnega italijanskega slaščičarskega likerja alchermes uporabimo tudi sladko vino ali liker amaretto, mleko, različne sokove ali celo vodo.

Triki in nasveti za uspešno pripravljene breskvice:

  • Natančno odmerjene količine.
  • Kakovostne sestavine.
  • Če želimo lepo oblikovane breskvice, naj surove kroglice ne bodo težje od 10 g.
  • Pripravljeno testo obvezno postavimo v hladilnik, da se nam pozneje ne drobi.
  • Pri oblikovanju kroglic je zelo pomembno, da jih med dlanmi svaljkamo toliko časa, da dobimo čim bolj gladko površino, zaradi tega bomo namreč pečene lažje oziroma lepše izdolbli.
  • Pečemo raje pri nižji temperaturi, da piškoti po vrhu ne popokajo.
  • Pečene piškote je najlažje izdolbsti še mlačne, zato jih med postopkom lahko tudi pokrijemo.
  • Pri dolbenju lahko poleg ostre noževe konice uporabimo tudi žličko.
  • V barvilo pomočene breskvice za nekaj minut pustimo na papirnati brisači ali mrežici, da vpijejo tekočino, šele nato jih povaljamo po kristalnem sladkorju.
  • Priporočam, da pripravljene breskvice pred serviranjem shranimo za 12 ur v hladilnik, saj se bo v tem času zares razvil okus, postale bodo tudi lepo mehke in sočne.

Kako lahko hranimo pripravljene breskvice

Breskvice lahko v tesno zaprti posodi za živila hranimo do 5 dni. Prav tako jih lahko v tesno zaprti posodi za živila zamrznemo, in ko jih potrebujemo, jih preprosto odmrznemo.

Priporočamo še: Tako ekspresno očistimo večjo količino stročjega fižola

Fotografija in video: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed