Odprta Kuhinja

Klasike z Yasko: masleni piščanec po moje

Odpri galerijo
A+   A-
Ko pritisne mraz in se v dolini zasidra megla, je ob koncu dneva masleni piščanec bogastvo za dušo.


Kari (angleško curry) je krovni izraz za številne jedi, ki izvirajo iz kuhinje indijske podceline. Njihova skupna značilnost so različne kombinacije začimb ali zelišč (ponavadi vsebujejo tudi sveže ali suhe pekoče čilije). Uporaba izraza je običajno omejena na jedi v obliki omake. Kariji, pripravljeni v južnih državah Indije, so sicer lahko začinjeni tudi z listi drevesa karijevca.

Karijev je torej več vrst, vendar je masleni piščančji kari eden preprostejših in hitro pripravljenih. Zato ni čudno, da slovi po vsem svetu, saj z blagim, vendar polnim in bogatim okusom prepriča celo otroke. Ta izredno aromatična jed ima precej odlik, ki hitro navdušijo: že na pogled pogreje, pripravimo jo le v eni posodi in zelo hitro. Če upoštevamo v nadaljevanju navedene trike in namige, bo na krožniku zagotovo kari, ki se bo zlahka primerjal s tistim iz fine restavracije, morebiti pa bo celo boljši.

Za pripravo te jedi je nujno poznavanje razlike med kumino in kuminom. Razlago preberite TUKAJ.

Marinirano meso popečemo tako, da se ne stika med seboj, sicer se bo začelo kuhati in jed ne bo tako dobra, kot bi lahko bila.
Marinirano meso popečemo tako, da se ne stika med seboj, sicer se bo začelo kuhati in jed ne bo tako dobra, kot bi lahko bila.

Masleni piščanec



  • 500 g piščančjega mesa brez kože


Marinada

  • 3 žlice grškega jogurta

  • žlica sesekljanega česna

  • 1/2 žlice naribanega svežega ingverja

  • žlička garam masale

  • 1/2 žličke kurkume v prahu

  • 1/2 žličke mletega kumina

  • po želji: za pekoč okus 1/2 žličke čilija v prahu

  • žlička soli in poper (kajenski)


Omaka

  • 2 žlici olja

  • 2 žlici masla

  • 1 rjava čebula

  • žlica nasekljanega česna

  • žlica naribanega svežega ingverja

  • žlička kumina

  • žlička garam masale

  • 1/2 žličke mletega koriandra

  • 400 g paradižnikove pasate

  • žlička soli, poper

  • 150 ml smetane za kuhanje


Priprava


1. Piščančje prsi operemo, jih dobro osušimo s papirnato brisačo in narežemo na poljubne koščke.

2. Narezano meso stresemo v posodo, dodamo vse sestavine za marinado in dobro premešamo ter pustimo marinirati vsaj 30 minut, najbolje pa čez noč. Namig: če se nam mudi, ta korak preskočimo.

3. V ponvi segrejemo olje in koščke mariniranega piščanca popečemo, in sicer tako, da se ne stikajo med seboj ter se zato lepše popečejo. Pečemo jih približno 3 minute na vsaki strani, nato jih preložimo na krožnik.

4. V isti ponvi zdaj segrejemo olje in maslo, dodamo nasekljano čebulo in jo na zmerno nizkem ognju počasi pražimo, da se zmehča (približno 6 minut).

5. Nato dodamo česen, ingver, koriander, kurkumo in garam masalo ter vse skupaj na hitro popražimo (približno 20 sekund).

6. Dodamo paradižnikovo omako oziroma pasato, po želji tudi čili, sol in poper ter kuhamo 10–15 minut, da postane omaka zelo gosta in temno rdeče barve.

7. Nato jo s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega (če je zelo gosta, lahko prilijemo malce vode, da se bo lažje zmešala), jo prelijemo nazaj v ponev, prilijemo smetano in dobro premešamo.

8. Dodamo kose popečenega piščanca, premešamo ter vse skupaj na zmernem ognju kuhamo 8–10 minut, da je meso prekuhano, omaka pa lepo gosta.

9. Kari potresemo s sesekljanim svežim koriandrom, zraven postrežemo jasminov ali basmati riž ter indijski kruh naan.
Priporočamo še: Tako dolgo moramo v resnici kuhati kislo zelje
Datum Objave: 18.1.2023 ob 09:01

Več iz te teme:

juhe in enolončnicekarimasleni piščanec

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!